Proiectul finlandez: Compromis european pentru Bugetul multianual UE. Cine pierde, cine câștigă – punctele sensibile

Președinția finlandeză a Consiliului UE a finalizat, după lungi negocieri cu statele membre, propunerea unui acord pe marginea următorului Cadru Financiar Multianual al Uniunii. Documentul… Mai mult›
03.12.2019
Cum conduci și dezvolți un oraș ca Oradea: Interviu Ilie Bolojan. ”Asumă-ți măsurile de dezvoltare, nu pe cele populare”

Doar 2-3 idei din amplul interviu cu Ilie Bolojan, primarul minicipiului Oradea – un oraș în care, dacă ajungi, ai impresia că ești, deja în… Mai mult›
03.12.2019
PISA 2018 – cele mai proaste rezultate din ultimii 9 ani: Record al analfabetismului funcțional pentru elevii români – 44%

Procentul analfabetismului funcțional al tinerilor de 15 ani din România a urcat cinci puncte procentuale, în medie, pe toate cele trei discipline, de la 39%… Mai mult›
03.12.2019
Bătrânii României și condițiile lor de viață din statisticile UE

Eurostat a dat publicității o serie de date referitoare la populația în vârstă, cu indicatori referitori la ponderea în total, rata de dependență, riscul de… Mai mult›
03.12.2019

Klaus Iohannis cere MApN să deblocheze achiziția corvetelor
de Razvan Diaconu , 31.1.2019
Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit joi suspendarea achiziţiei pentru corvete, afirmând de față cu secretarul general al NATO că, din punctul său de vedere, lucrurile sunt clare, iar Ministerul Apărării ”trebuie să livreze”.
În declarația de presă oferită la Cotroceni după întâlnirea cu șeful NATO, președintele Iohannis a vorbit despre programele de înzestrare a Armatei.
”Neavând practic de la Revoluţie încoace exerciţiul unor programe mari de înzestrare de tip strategic, lucrurile se mişcă parţial mai greu. Apar sincope, probleme neprevăzute şi toate acestea trebuie depăşite. În CSAT am discutat în fiecare an cum adaptăm aceste programe strategice. Suntem în grafic.
De ce nu se progresează pe corvete? E o întrebare la care Ministerul Apărării trebuie să răspundă. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare: MApN trebuie să livreze. Sper că această abordare se regăseşte şi la MapN. Răspunsul cu corvetele o să îl primim, probabil, când va primi răspuns la acea sesizare. Dar, în ansamblu, avem la dispoziţie fondurile, pentru că e un angajament al României, nu doar al CSAT, al Ministerului”, a afirmat Klaus Iohannis.
Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată în ianuarie de către MApN. Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor ”suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”, de natură ”să afecteze realizarea interesului naţional de securitate” în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial Corvetă multifuncțională.
Într-un comunicat oficial, MApN mai preciza că unul dintre ofertanți a atacat în instanță și cere anularea hotărârii de guvern în baza căruia se desfășoară procedura.
Armata ar fi trebuit să anunțe pe 12 ianuarie constructorul selectat pentru a construi patru corvete multifuncționale în România.
În 2016, Guvernul Cioloș acorda, prin Hotărâre de Guvern, contractul de 1,6 miliarde de euro cu TVA către Damen pentru realizarea celor patru corvete multifuncționale în România, la pachet cu modernizarea a două fregate Type 22.
După alegerile parlamentare, PSD a anulat HG emisă în 2016.