duminică

5 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 ianuarie, 2019

Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit joi suspendarea achiziţiei pentru corvete, afirmând de față cu secretarul general al NATO că, din punctul său de vedere, lucrurile sunt clare, iar Ministerul Apărării ”trebuie să livreze”.

În declarația de presă oferită la Cotroceni după întâlnirea cu șeful NATO, președintele Iohannis a vorbit despre programele de înzestrare a Armatei.

”Neavând practic de la Revoluţie încoace exerciţiul unor programe mari de înzestrare de tip strategic, lucrurile se mişcă parţial mai greu. Apar sincope, probleme neprevăzute şi toate acestea trebuie depăşite. În CSAT am discutat în fiecare an cum adaptăm aceste programe strategice. Suntem în grafic.


De ce nu se progresează pe corvete? E o întrebare la care Ministerul Apărării trebuie să răspundă. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare: MApN trebuie să livreze. Sper că această abordare se regăseşte şi la MapN. Răspunsul cu corvetele o să îl primim, probabil, când va primi răspuns la acea sesizare. Dar, în ansamblu, avem la dispoziţie fondurile, pentru că e un angajament al României, nu doar al CSAT, al Ministerului”, a afirmat Klaus Iohannis.

Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată în ianuarie de către MApN. Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor ”suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”, de natură ”să afecteze realizarea interesului naţional de securitate” în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial Corvetă multifuncțională.

Într-un comunicat oficial, MApN mai preciza că unul dintre ofertanți a atacat în instanță și cere anularea hotărârii de guvern în baza căruia se desfășoară procedura.

Armata ar fi trebuit să anunțe pe 12 ianuarie constructorul selectat pentru a construi patru corvete multifuncționale în România.


În 2016, Guvernul Cioloș acorda, prin Hotărâre de Guvern, contractul de 1,6 miliarde de euro cu TVA către Damen pentru realizarea celor patru corvete multifuncționale în România, la pachet cu modernizarea a două fregate Type 22.

După alegerile parlamentare, PSD a anulat HG emisă  în 2016.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: