joi

16 mai, 2024

1 februarie, 2024

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că discuțiile purtate de PSD și PNL pentru comasarea alegerilor sunt “justificate”legitime”.

”Eu știu că există o discuție în Coaliție pentru a găsi soluții. Discuția este legitimă pentru că 4 rânduri de alegeri în jumătate de an, practic din iunie până în decembrie, este foarte, foarte greu de gestionat. Și atunci, ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate, pentru a avea efectiv mai puține rânduri de alegeri.

Cum va gestiona Coaliția aceste chestiuni, vom vedea, nu este treaba președintelui să se implice în astfel de negocieri. Cert este că o decizie ar trebui luată foarte repede”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat de actualele discuții între PSD și PNL.


În ceea ce privește o posibilă înțelegere pentru a susține un candidat comun la prezidențiale, cu mențiunea că PSD și PNL ar dori să ocupe alternativ această poziție, Klaus Iohannis a afirmat: ”Cred că poziția de președinte nu se joacă la masa verde, ci românii decid cine și când va fi președinte”.

PNL și-a mandatat conducerea să negocieze cu PSD comasarea alegerilor

În ce privește comasarea alegerilor europarlamentare din iunie cu cele locale, care ar trebui organizate în septembrie, Biroul Politic Național al PNL a mandatat miercuri conducerea executivă (președinte, secretar general și cei patru vicepreședinți) să analizeze această variantă și să o discute cu partenerul de coaliție, PSD.

După discuțiile din coaliție, liberalii ar urma să revină pentru un vot în cadrul Consiliului Național.

Subiectul comasării alegerilor preocupă în special PNL, care mizează că organizațiile locale, mobilizate oricum în campanie pentru alegerea primarilor și a consilierilor, vor aduce procente în plus PNL și la europarlamentare.


Oficial, PNL declară că soluția comasării alegerilor ar aduce economii la buget.

Ce modificări legislative și ce piedici ar presupune comasarea alegerilor

Pentru devansarea alegerilor locale cu trei luni, din septembrie în iunie, este nevoie de modificarea Codului Administrativ, care prevede clar că mandatul primarilor este de patru ani. Cum nimeni nu va accepta o reducere a mandatului aleșilor locali, PNL a găsit o soluție: în situația în care alegerile locale se devansează, primarii nou aleși așteaptă să preia mandatul până expiră mandatul celor în funcție.

Acest tip de comasare a fost deja respins de Curtea Constituțională în 2012, care a spus că se încalcă principiul periodicității alegerilor, dreptul de a fi ales și se complică și votul, prin mai multe buletine.

Comisia de la Veneția recomandă, în diverse rapoarte și ghiduri, ca tipuri diferite de alegeri să nu fie suprapuse tocmai pentru că acest lucru lezează dreptul indivizilor la o bună și corectă informare asupra problemelor puse în discuție.

Ghidul de bune practici al Comisiei mai stabilește că modificarea legilor electorale să nu fie făcută în an cu alegeri.

***

(Citiți și: ”PNL și PSD – discuții pe comasarea alegerilor – singura decizie luată e ca votul din diaspora la europarlamentare să dureze 2 zile”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: