Președintele Klaus a anunțat miercuri, după o ședință cu premierul Câțu, ministrul Ghinea și cei trei lideri ai coaliției de guvernare – Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor – că Planul Național de Redresare și Reziliență a primit acordul politic de aprobare în Guvern.
”Am convenit astăzi Planul Național de Redresare și Reziliență care urmează să fie supus aprobării Executivului și, ulterior, transmis Comisiei Europene. Cele aproximativ 30 miliarde euro la care România va avea acces reprezintă o șansă majoră pentru economia România.
E important să înțelegem că acest PNRR ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani, în sănătate, economie, educație, administrație”, a afirmat președintele Iohannis.
Șeful statului a prezentat câteva dintre alocările decise:
- accesul la serviciile din sănătate, 3 mld de euro
- autostrăzi, 4,5 mld de euro
- programul România Educată, 4 mld de euro
- 780 mil euro, digitalizare în educație
- 1,3 md euro, diversificarea surselor de energie regenerqabilă
- 1,5 md euro, împăduriri
- 5 mld euro, transportul durabil
(Citiți și: ”PNRR varianta 2.0 – structura de lucru a alocărilor”)
Președintele a încheiat cu un îndemn: ”Investitțiile propuse vor duce la crearea de noi locuri de muncă, noi oportunități de afaceri. Fac apel la autoritățile publice și la cei implicați să susțină acest efort integrat”.
Potrivit declarațiilor oficiale făcute în ultima perioadă, PNRR trebuia discutat în guvern în această săptămână, dar documentul nu a fost inclus pe agenda ședinței de miercuri, desfășurată înainte de reuniunea convocată de președinte la Palatul Cotroceni.
România, la fel ca celelalte state membre UE, trebuie să transmită la Bruxelles planul național până cel târziu la data de 30 aprilie, Comisia urmând să înceapă negocierile oficiale pe cele 27 de planuri naționale începând cu 1 mai.
Planul românesc va fi transmis la Bruxelles cu o alocare de 140%, principiul supra-alocării fiind urmat și de Germania, Grecia, Italia, Ungaria sau Cehia.
Perioada de negociere este oficial stabilită la 2 luni, iar la final planul românesc va reveni în pragul de alocare decis de Comisie, de 29,2 miliarde euro, asta însemnând că o serie de proiecte propuse pentru finanțare vor fi eliminate.
Lunile iulie și august sunt rezervate pentru negocierile statelor membre cu Consiliul UE, organism care va aproba toate cele 27 de planuri naționale.