marți

16 aprilie, 2024

5 octombrie, 2021

Președintele Klaus Iohannis consideră că, după demiterea guvernului în Parlament, este nevoie de ”decizii mature din partea politicienilor și a partidelor”, motiv pentru care a anunțat marți că va convoca consultări la Cotroceni ”abia săptămâna viitoare”, pentru a lăsa timp partidelor ”să cumpănească bine” pașii următori.

În scurtul său anunț, Klaus Iohannis a rămas, consecvet, în spatele lui Florin Cîțu, punând responsabilitatea crizei guvernamentale pe umerii USR:

Să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații – USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie.


Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează România de astăzi este cuvântul criză.  Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie. O criză europeană și globală.
  • Deci de lucru ar fi suficient pentru politicieni să rezolve pandemia, prețurile, dar ce s-au gândit unii dintre ei, să mai adauge o criză: o criză a guvernării.
  • Astăzi a fost votată o moțiune de cenzură care a avut succes. Cum se spune mai colocvial, guvernul a picat în Parlament.
  • În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică. Politicienii s-au obișnuit să se arate cu degetul, să se acuze, oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată, o situație care a fost generată de politicieni cinici.
  • Unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români.
  • Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie. 
  • Acum suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor, vine iarna, toate acestea trebuie rezolvate de cineva. Acest cineva este guvernul României.
  • Este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor și a partidelor. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări abia săptămâna viitoare.

Linia politică pe care s-a înscris președintele Iohannis a fost cumva anticipată și de premier, care în discursul rostit în Parlament la moțiunea de cenzură s-a concentrat exclusiv pe atacul foștilor parteneri de coaliție.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: