joi

25 aprilie, 2024

21 decembrie, 2014

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, duminică, în discursul rostit din Parlament, că în cel mai scurt timp va chema la consultări partidele politice pentru a decide împreună ce obiective de ţară trebuie asumate în viitor.

Klaus Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al României, în şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor. După momentul solemn, preşedintele Iohannis a mers la Palatul Cotroceni, unde a fost organizată o ceremonie de predare-primire a mandatului.

Discursul de învestitură

În discursul rostit la Parlament, Klaus Iohannis a anunţat că, în urma viitoarelor consultări politice va stabili şi un calendar cu etape şi acţiuni “pentru a trece de la vorbe la fapte”. În viziunea preşedintelui Iohannis, un capitol esenţial care trebuie reconstruit este “acela al marilor sisteme publice”, exemplificând cu sistemul sanitar şi cu sistemul de pensii.


“Va trebui să ne uităm în perspectivă, să vedem cum facem ca ele să funcţioneze, nu doar acum, ci peste una sau două generaţii. Cu aceste teme va trebui să ne aşezăm la masa dialogului şi în jurul lor să construim consens. În cel mai scurt timp voi chema la consultări partidele politice pentru a decide împreună pe trei chestiuni fundamentale: ce obiective de ţară ne asumăm la aceste capitole, o modalitate de lucru şi de dialog permanent şi un calendar cu etape şi acţiuni pentru a trece de la vorbe la fapte”, a declarat noul preşedintele.

Klaus Iohannis a depus duminică jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al României, în şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Klaus Iohannis a mai declarat, în discursul rostit în faţa Parlamentului:

  • Cuvintele cheie ale politicii externe : Continuitate, predictibilitate
  • Prezența în NATO: furnizor de securitate
  • Voi declanșa imediat consultări cu toate partidele. Trebuie să deciden ce obiective de țară ne asumăm: Calendar cu etape și acțiuni pentru a trece de la vorbe la fapte
  • Stau aici, în faţa dumneavoastră, conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii României mi-au acordat-o cea de a fi preşedintele lor şi îi asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor
  • România lucrului bine făcut este angajamentul luat şi cu care pornesc pe acest drum. Este nevoie de înţelegerea clară la nivelul întregii clase politice: nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie
  • Vreau ca la final de mandat oamenii să vadă că am făcut legi durabile, instituţii solide. Trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. La fiecare etapă vom avea de înfruntat capcane.
  • Cu toţii ne dorim o transformare profundă a României în ansamblul său. Schimbările de legislaţie sunt doar un pas. Trebuie schimbate şi mentalităţi. Vreau o Românie în care nu e timp de spectacol. Îmi doresc o naţiune puternică.

Ceremonia de la Cotroceni, cine l-a însoţit pe Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a primit, duminică, de la Traian Băsescu, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, Colanul de aur al Ordinului Steaua României, după care cei doi, împreună cu soţiile, au ciocnit un pahar de şampanie cu foştii şi viitorii consilieri prezidenţiali.


După ce au fost întâmpinaţi de garda de onoare, Klaus şi Carmen Iohannis au fost întâmpinaţi în Palatul Cotroceni de Traian şi Maria Băsescu.

Cei patru au intrat Sala Unirii, unde s-a intonat imnul naţionmal al României.

După intonarea imnului, Traian Băsescu i-a înmânat preşedintelui Iohannis Colanul de aur al Ordinului.

Actualul şi fostul preşedinte, împreună cu soţiile, au ciocnit un pahar de şampanie cu foştii şi viitorii consilieri prezidenţiali, apoi familia Iohannis a condus către ieşire familia Băsescu.

În prima sa zi ca şef al statului român, Klaus Iohannis a fost însoţit la ceremonia de la Cotroceni de fostul deputat liberal George Scutaru (consilier pe probleme de apărare şi siguranţă naţională), de Tatiana Niculescu Bran (purtător de cuvânt), de  Leonard Orban, fost Comisar european, şi de liberalii Dan Mihalache şi Andrei Muraru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: