miercuri

18 mai, 2022

Klaus Iohannis: 40% dintre școli sunt în zone cu risc seismic ridicat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2021

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți că „peste 40% dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat”, catalogând acest fapt drept un „adevăr trist”.

Șeful statului a adăugat: „Este foarte important ca prin alocările viitoare, alocările bugetare, atât din fonduri naționale, cât și fonduri europene, zona de infrastructură educațională să fie transformată într-o reală prioritate pentru noi toți.”


Declarația de presă a fost făcută la finalul unei întâlniri pe tema siguranței publice în școli, la Palatul Cotroceni, la care au participat printre alții premierul Florin Cîțu, miniștrii Sănătății și Educației și secretarul de stat Raed Arafat.

Ce a declarat șeful statului:

  • Astăzi am avut o întâlnire mai specială și voi insista un pic pe acest lucru, o întâlnire de lucru privind școli sigure și sănătoase în România. Discuțiile de astăzi, ca să fie un pic mai clar despre ce am discutat, au vizat autorizațiile de securitate la incendiu, autorizațiile sanitare, vulnerabilitățile seismice, adică la cutremure, dar și prioritățile de consolidare a fondului construit care deservește de educație.
  • Adevărul este – și e un adevăr trist – că avem încă mult prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Ca să vă dați seama, peste 40% dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.
  • Despre aceste probleme s-a tot discutat. Eu îmi doresc, premierul își dorește, toți cei care am participat ne dorim să găsim soluții și să facem odată și odată pașii spre școlile sigure și sănătoase pe care ni le dorim.
  • Am agreat, de exemplu, că este foarte important ca prin alocările viitoare, alocările bugetare, atât din fonduri naționale, cât și fonduri europene, zona de infrastructură educațională să fie transformată într-o reală prioritate pentru noi toți.
  • În Planul Național de Redresare și Reziliență, despre care am discutat în repetate rânduri, vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiții majore în unitățile de învățământ de stat, pentru asigurarea acestor standarde de siguranță, igienă și calitate.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Problema finanțării diverselor componente ale sistemului de Educație a fost discutată, în februarie, de șeful statului și cu ministrul Educației, iar folosirea fondurilor europene pentru a implementa proiectul ”România educată” a fost subiectul central al discuției.

Întâlnirea a avut loc la puțină vreme după ce ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, amenințase că va demisiona dacă în Bugetul pe 2021 Educația nu va primi bani suficienți.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: