sâmbătă

25 mai, 2024

23 august, 2016

kelemen hunorPreședintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, la RFI, că varianta unui guvern de mare coaliţie PSD-PNL are şanse reale, ”indiferent ce spun unii şi ce spun alţii”.

Guvernul a propuns partidelor două variante pentru data alegerilor: 4 sau 11 decembrie. Kelemen Hunor o preferă pe a doua, chiar dacă la RFi și-a exprimat nemulțumirea că alegerile generale nu se mai organizează în octombrie, cum se întâmpla nă acum 16 ani.

Kelemen Hunor a precizat marți că UDMR îşi va stabili politica de alianţe după alegerile parlamentare:


„Noi am spus că înainte de alegeri nu facem coaliţii, nu facem alianţe, nu facem înţelegeri. Aşa am procedat aproape tot timpul şi eu cred că aşa este şi corect. După alegeri vom vedea cine va avea majoritate, cine va primi mai multe mandate şi în ce condiţii se poate stabili sau nu se poate stabili o alianţă. Eu cred că în acest moment şi varianta unui guvern de mare coaliţie PSD-PNL are şanse reale, indiferent ce spun unii şi ce spun alţii. Înainte de alegeri şi de campanie, nu o să spună nimeni că asta va fi soluţia, dar eu nu aş pune în paranteză pentru nici un minut această soluţie. Asta înseamnă în jur de 70%, peste 70% din mandate, unde nu mai ai nevoie de nimeni şi nici nu cred că în acest moment noi suntem în măsură să spunem că dacă aveţi 70%, totuşi, UDMR-ul doreşte să meargă. Cu cine să meargă?”.

În ce condiţii ar susţine UDMR un guvern condus tot de Dacian Cioloş, după alegeri?

„Păi, depinde de cei care câştigă alegerile, nu poţi să nu ţii cont de dorinţa oamenilor, de voinţa electoratului. Cei care au mai multe mandate, dacă n-au câştigat 50% plus un mandat, atunci lucrurile sunt foarte clare, Constituţia este extrem de clară, dar dacă nu există un asemenea grup parlamentar, cei care au mai multe mandate au posibilitatea de a propune un prim-ministru, de a încerca o majoritate. Şi dacă ei vin cu Dacian Cioloş, eu ridic pălăria şi spun asta este soluţia celor care au primit încrederea cetăţenilor„, spune liderul UDMR.

În ceea ce privește organizarea alegerilor, Kelemen Hunor afirmă: „Noi i-am spus încă din iunie sau iulie premierului Dacian Cioloş că 11 decembrie ar fi data mai potrivită pentru alegerile parlamentare. Și cred că aşa şi va rămâne, fiindcă 4 decembrie, dintr-un motiv absolut simplu, după Ziua Naţională şi înainte de Sfântul Nicolae, când oamenii mai pleacă în concediu, nu cred că poate să intre în calcul în mod realist, fiindcă va fi o prezenţă foarte-foarte scăzută şi nu este dorinţa nimănui să nu vină oamenii la vot”.


Liderul UDMR avertizează că, dacă nu se găseşte o soluţie, alegerile parlamentare vor fi mereu împinse către sfârșitul anului: „Din patru în patru ani, noi împingem alegerile, din motive constituţionale şi din motive legale bineînţeles, nu din alte motive, mai aproape de Crăciun, mai aproape de Anul Nou. Când am intrat eu în politică, în anul 2000, alegerile erau în octombrie şi uite cum am ajuns în Ajunul Crăciunului aproape (…). Trebuie modificată Constituţia, de acolo trebuie să plecăm (…). Trebuie să găsim şi noi o rezolvare, fiindcă în 2020 vom avea alegeri pe 24 decembrie dacă nu se găseşte o soluţie”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: