sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 iulie, 2016

zhangulovAzamat Zhangulov (foto), senior vicepreședinte al KMG International (Rompetrol), a acuzat Guvernul, într-un interviu acordat EUToday.net, că este posibil ca firma să se retragă din cauza acțiunilor procurorilor, care afectează afacerile afacerile grupului.

„În primul rând, aș vrea să spun că firmele noastre au o evoluție foarte bună, obțin profituri sănătoase, dar este un risc real să fim forțați să renunțăm la prezența noastră din țară, din cauza acestor investigații”, a afirmat vicepreședintele KMGI.

Acesta a mai spus în interviu că au preluat (de la Dinu Patriciu) o companie neproductivă, ineficientă, necompetitivă și aproape de insolvență, dar au investit miliarde pentru a o transforma într-una dintre cele mai bune de pe piață.


În finalul interviului, Zhangulov a vorbit, critic, despre climatul investițional din România: ”În prezent aș spune că guvernul român nu îndeplinește promisiunile sale”, a spus oficialul KMGI.

Interviul apare la o săptămână după ce s-a aflat că DNA investighează modul în care, printr-o hotărâre de guvern, compania kazahă KazMunayGas a scăpat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorică a Rompetrol.

Dosarul, afirmă publicația, a fost descis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

Principalul vizat n acest caz ar fi Victor Ponta, cel care a semnat HG-ul, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o lege în acest sens adoptată de Parlament. CCR explica atunci că o astfel de înțelegere nu  poate face obiectul unei legi, Guvernul fiind cel care trebuie să-și asume responsabilitatea unei asemenea decizii.


Pe de altă parte, la DIICOT există un alt dosar, Rompetrol 2, în care s-a pus sechestru inclusiv pe rafinăria Petromidia, până la concurența sumei de 680 de milioane de euro, prejudiciul din acest caz.

În iunie 2016, procurorii DIICOT au început urmărirea penală, în dosarul Rompetrol 2, față de fostul ministru al Economiei din Cabinetul Năstase – Dan Ioan Popescu, şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu, pentru abuz în serviciu. Ei sunt acuzați că nu ar fi luat măsurile necesare pentru recuperarea datoriei istorice.

Prejudiciul reclamat de DIICOT la Rompetrol e mai mare decât valoarea tranzacției cu chinezii

KMGI a început acum câteva luni, înainte de punerea sechestrului, demersurile pentru vânzarea companiei către o firmă chineză.

Suma pe care ar urma să o plătească chinezii de la CEFC China Energy Company Limited pentru pachetul de 51% din Rompetrol este mai mică decât valorea prejudiciului și a confiscării speciale menționate de DIICOT – 680 de milioane de dolari e valoarea tranzacției și circa 680 de milioane de euro este prejudiciul calculat de procurori în Dosarul Rompetrol 2.

Conform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGas, “CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze”, se spunea într-un comunicat publicat pe site-ul companiei chineze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: