luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iunie, 2021

Fostul campion mondial de șah Gari Kasparov s-a aflat vineri la București pentru a inaugura  prima etapă a circuitului Grand Chess Tour 2021.

Kasparov a făcut în mod simbolic prima mutare a turneului, nu înainte de a oferi câteva declarații de presă în care a lansat critici la adresa regimului Vladimir Putin.


Întrebat despre atitudinea Occidentului față de regimul de la Moscova, Gari Kasparov a făcut un apel către țările democratice la izolarea lui Vladimir Putin. Kasparov este de părere că așteptata întâlnire la nivel înalt dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin nu va fi decât în avantajul liderului de la Kremlin.

”Faceți ceea ce trebuie să faceți, arătând puterea lumii libere. Și nu încercați în niciun moment să cădeți la pace cu dictatorii. Eu sunt preocupat față de apropiatul summit pentru că acesta nu va face decât să-i crească credibilitatea dictatorului rus.

Și nu este surprinzător că recent au avut loc două atacuri asupra infrastructurii Statelor Unite, unul asupra unei conducte petroliere, celălalt asupra unei mai întreprinderi alimentare și impresia mea este că America așteaptă prea mult pentru a răspunde.

Și am un mesaj pentru liderii europeni: nu pretindeți că totul este ”business as usual”! Pentru că aceasta înseamnă tot mai mulți bani în buzunarele lui Putin și ale apropiaților săi și mai multe crime care vor fi comise folosind aceste resurse”, a afirmat Gari Kasparov, citat de RFI.


Cunoscut opozant al Kremlinului, Gari Kasparov a participat la numeroase proteste și a fost arestat în mai multe rânduri. El trăiește din 2014 în Croația, țară a cărei cetățenie o deține.

La București, marele șahist și-a declarat amirația față de protestele din Rusia dar în același timp s-a arătat rezervat cu privire la șansele acestora de success.

”Aceste proteste sunt demne de respectul și de susținerea noastră. Din păcate, știm din istorie că în astfel de regimuri, slăbite de provocările geopolitice, protestele interne nu au nicio șansă de success. Putin are suficiente resurse pentru a cumpăra loialitatea serviciilor secrete, a armatei sau a poliției. Și așa cum ați văzut, campania de teroare rămâne singurul mijloc prin care el menține stabilitatea”, a spus Kasparov.

El s-a referit și la situația din Belarus, unde conduce cu mână de fier aliatul lui Putin, Aleksandr Lukașenko: „Zilele dictaturii din Belarus sunt numărate. Și indiferent ce face Putin, că trimite oameni sau bani, doar prelungește agonia până când Belarus va fi liber”

Turneul Grand Chess Tour 2021 se va desfășura până pe 14 iunie și la el vor participa 10 șahiști de nivel internațional, premiile totale ridicându-se la 325.000 de dolari. Jucătorii provin din Statele Unite, Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Țările de Jos, Franța, Ungaria și România.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: