luni

27 mai, 2024

24 august, 2021

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris (foto), a acuzat marţi China de acţiuni de coerciţie şi intimidare în regiunea disputată a Mării Chinei de Sud, transmite dpa, potrivit Agerpres.

”Acţiunile Beijingului continuă să submineze ordinea bazată pe reguli”, a declarat Kamala Harris, aflată în Singapore.

Pretenţiile extinse ale Chinei faţă de cea mai mare parte a acestei mări bogate în resurse se suprapun cu cele ale altor state din regiune, printre care Vietnam şi Filipine, un aliat al Statelor Unite.


Kamala Harris şi-a început declaraţiile afirmând că Statele Unite sunt ”extrem de concentrate” pe evacuările de pe aeroportul internaţional din Kabul, după căderea Afganistanului în mâinile talibanilor în urmă cu o săptămână.

”Sunt deplin conştientă că ochii întregii lumi sunt aţintiţi spre Afganistan”, a spus vicepreşedinta americană, potrivit căreia retragerea Statelor Unite din această ţară a fost o ”decizie curajoasă şi corectă”.

Kamala Harris a reluat justificarea preşedintelui Joe Biden pentru decizia de retragere, explicând că ”ne-am îndeplinit obiectivele pentru că am mers acolo”.

În pofida retragerii din Afganistan, Harris a afirmat că Statele Unite îşi propun să ”urmărească o zonă indo-pacifică liberă şi deschisă”, bazată pe ceea ce ea a spus că sunt ‘interesele de durată’ ale ţării sale în regiune.


Kamala Harris a sosit duminică în Singapore ca primă etapă a unui turneu în Asia de Sud-Est care o va purta marţi în Vietnam.

Itinerarul său asiatic a fost aranjat înainte de preluarea controlului în Afganistan de către talibani şi urmează după vizitele recente ale şefului Pentagonului, Lloyd Austin, în Singapore, Filipine şi Vietnam, prilej cu care acesta a criticat la rândul său pretenţiile Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: