La obiect

Pedeapsă cu închisoarea pentru întârzieri mari la plata taxelor reținute la sursă și pentru evaziune: Proiect depus de ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor a înregistrat la Senat un poriect pentru modificarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale și pentru creșterea ratei de colectare la… Mai mult

15.09.2019

La obiect

Parlamentul UE a desemnat echipa ce va negocia șefia Parchetului European

Parlamentul European și-a desemnat joi noua echipă pentru negocierea, cu Consiliul UE, a poziției de procuror-șef european. Mandatul celor trei europarlamentari este de a obține… Mai mult

12.09.2019

Chestiunea

Creșterea puterii de cumpărare a salariilor se menține la peste 10%, productivitatea muncii la +0,2%

Conform datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2019 a fost de 5.091 lei, cu 0,7% mai mic faţă de luna… Mai mult

12.09.2019

La obiect

Modificări la schemele de ajutor de stat pentru companii: guvernul relaxează condițiile pentru a lărgi baza de aplicabilitate

Ministerul Finanțelor Publice modifică schemele de ajutor de stat 807/2014 și 332/2014, în urma consultării cu mediul privat, reiese dintr-un proiect de hotărâre publicat miercuri.… Mai mult

11.09.2019

Cronicile

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi ar fi înregistrat momentul propriei asasinări. Companii și personalități internaționale anulează colaborările cu Arabia Saudită

de Iulian Soare , 13.10.2018

Jurnalistul Jamal Khashoggi (59 de ani, foto), care a intrat pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul și nu a mai iesit, și-ar fi înregistrat propria moarte, potrivit mai multor publicații din străinătate.

The Independent a publicat încă de vineri informații potrivit cărora agenți ai SUA ar fi intrat în posesia unor înregistrări audio și video cu momentul în care jurnalistul, care colabora cu Washington Post, ar fi fost ucis în interiorul consulatului saudit.

Ulterior, existența înregistrărilor a fost confirmată și de autoritățile din Turcia.

″Înregistrarea audio din interiorul ambasadei arată ce i s-a întâmplat lui Jamal după ce a intrat”, a declarat pentru Washington Post o sursă neidentificată.

“Pot fi auzite vocea sa (a lui Jamal Khashoggi – n. red.) şi vocile bărbaţilor care vorbesc în arabă. Poţi să auzi cum a fost interogat, torturat şi apoi ucis”, a adăugat această sursă.

Înregistrările ar fi fost făcute chiar de Khashoggi, care și-ar fi pornit funcția de înregistrare de la Apple Watch, înainte de a intra în consulat. Telefonul i l-a înmânat logodnicei sale, care a rămas în fața consulatului.

Momentele ”interogării, torturii și morții” au fost înregistrate și trimise atât spre telefonul său, cât și în contul său iCloud, potrivit publicației turcești Sabah, care relatează că au fost înregistrate inclusiv conversațiile celor implicați în presupusul asasinat.

Forțele de securitate care conduc investigația au găsit un fișier audio în telefonul lui Khashoggi pe care jurnalistul l-a lăsat logodnicei sale, care îl aștepta în fața Consulatului, potrivit Sabah.

Jurnalistul, care a avut constant o atitudine critică față de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a dispărut pe 2 octombrie, după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pentru a obține documente necesare căsătoriei, a declarat logodnica acestuia, care îl aștepta în fața reprezentanței diplomatice.

„A intrat și nu a mai ieșit. Nu am nicio veste de la el”, a explicat logodnica sa. „Ceva i s-a întâmplat”.

Arabia Saudită a negat vehement orice implicare în dispariţia jurnalistului şi a declarat că el a părăsit consulatul la scurt timp după ce a sosit acolo. Saudiţii nu au prezentat nicio dovadă care să confirme afirmaţiile lor şi susţin că sistemul de supraveghere video a consulatului nu înregistra la momentul respectiv.

Arabia Saudită şi Turcia au convenit să formeze o echipă de lucru comună pentru a investiga circumstanţele legate de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

O sursă care este la curent cu investigaţia turcă a declarat portalului de ştiri Middle East Eye (MEE) că saudiţii se află pe punctul de a accepta dovezile Turciei că la consulat a avut loc o crimă. Saudiţii ar intenţiona să dea vina pe elemente din ţara lor “adânc infiltrate în securitatea statului pentru răpirea jurnalistului”, a spus această sursă.

Potrivit acestei surse, saudiţii speră să ridice un “zid” în jurul lui Salman, care a insistat că nu ştie nimic despre presupusa operaţiune de răpire.

Acceptarea de către saudiţi a versiunii turce a evenimentelor – că a avut loc o crimă la consulat – ar reprezenta o schimbare majoră faţă de ceea ce au declarat public oficiali din Arabia Saudită după ce dispariţia lui Khashoggi a fost anunţată.

Oficialii turci s-au exprimat doar anonim citaţi de mass-media cu privire la detaliile anchetei.

″Ştim când Jamal a fost ucis, în ce cameră a fost ucis şi unde a fost dus corpul său pentru a fi dezmembrat. Dacă echipa de criminalişti este lăsată să intre, ei ştiu exact unde să meargă”, a declarat o sursă turcă la curent cu investigaţia, citată de MEE. Sursa a spus că anchetatorii sunt siguri că deţin deja suficiente dovezi medico-legale după cercetarea reţelei de canalizare conectate la clădire.

Presa turcă a publicat inclusiv numele, vârstele şi fotografiile celor 15 oameni prezentaţi drept “echipa de asasinat” trimisă de Riad.

Mai multe personalități proeminente iau distanță de Riad și prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Lideri mondiali ai mediului de afaceri, politicieni cunoscuți, moguli media și executivi din domeniul tech și-au anunțat deja decizia de a tăia legăturile cu Arabia Saudită, după ultimele informații privind asasinarea junralistului. Jamal Khashoggi.

Printre ei se numără și Sir Richard Branson, care se retrage din mai multe proiecte derulate cu Arabia Saudită în diferite domenii.

De asemenea, fostul secretar de stat american pe probleme de energie Ernest Moniz s-a retras din board-ul proiectului NEOM, unic în lume – megacity-ul care va funcţiona pe energie regenerabilă 100%și va fi va fi susţinut de fonduri de peste 500 miliarde de dolari din partea guvernului saudit.

Tot din Neom s-au mai retras Dan Doctoroff,fondatorul Sidewalk Labs, unitate a Alphabet, compania mamă a Google, Neelie Kroes – fostă vicepreședinte al Comisiei Europene și Sam Altman – președinte al Y Combinator.

Au anunțat că se retrag din colaborarea pentru Future Investment Initiative (FII), conferința care va fi găzduită de prințul moștenitor Mohammed bin Salman: The New York Times, Zanny Minton Beddoes – editor-in-chief la The Economist, Arianna Huffington, Patrick Soon-Shiong – miliardar filantropist și proprietar al Los Angeles Times, Steve Case – cofondator AOL etc.

Harbour Group, una dintre firmele de lobby care reprezintă guvernul saudit la Washington, a încheiat săptămâna aceasta contractul de 80.000 de dolari pe lună, din același motiv. uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.10.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Benny Gantz a obţinut susţinerea pentru formarea unui nou guvern în Israel

Iulian Soare

Partidul israelian ”Lista arabă unită” (Joint List) a decis să îl susţină pe fostul şef al Statului major al armatei, Benny Gantz, pentru formarea unui… Mai mult

Stiri

Avertisment OMM: 2015-2019, cel mai călduros cincinal din istoria înregistrărilor meteorologice

Vladimir Ionescu

Intervalul 2015-2019 reprezintă cea mai călduroasă perioadă de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice, începute acum 150 de ani, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), transmite… Mai mult

Stiri

AmCham România anunță că nu e implicată în organizarea vizitei premierului Dăncilă în SUA

Vladimir Ionescu

Camera americană de comerţ din România (AmCham) nu este implicată în organizarea vizitei premierului Viorica Dăncilă în Statele Unite, potrivit unui comunicat transmis de organizaţie.… Mai mult

Stiri

CE Oltenia ar putea fi sprijinit de toţi consumatorii de energie, dar ajutorul de stat trebuie aprobat de Bruxelles

Vladimir Ionescu

Complexul Energetic Oltenia ar putea beneficia de sprijin pentru plata certificatelor de emisii sub forma unor contribuţii în factura de energie, însă acest ajutor de… Mai mult

Europa

Thomas Cook, cea mai veche agenţie de turism din lume, riscă să intre în faliment

Vladimir Ionescu

Șefii Thomas Cook se întâlnesc duminică cu băncile și investitorii pentru a decide dacă cea mai veche companie de turism din lume îşi mai poate… Mai mult

Stiri

Premierul Viorica Dăncilă, poză cu două fetiţe şi o mitralieră

Vladimir Ionescu

Premierul şi-a făcut mai multe fotografii  alături de două fetiţe, în faţa unei puşti de asalt, expuse la festivalul “Toamna Cugireală”, în cadul căruia fabrica… Mai mult

Stiri

USR-PLUS își anunță prioritățile pentru cazul că PSD va fi înlăturat de la guvernare

Alexandra Pele

Dacian Cioloș, reprezentantul alianței USR-PLUS care ar viza funcția de premier dacă alianța ar ajunge la guvernare, a prezentat duminică un document cu măsurile urgente… Mai mult