Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi ar fi înregistrat momentul propriei asasinări. Companii și personalități internaționale anulează colaborările cu Arabia Saudită

de Iulian Soare , 13.10.2018

Jurnalistul Jamal Khashoggi (59 de ani, foto), care a intrat pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul și nu a mai iesit, și-ar fi înregistrat propria moarte, potrivit mai multor publicații din străinătate.

The Independent a publicat încă de vineri informații potrivit cărora agenți ai SUA ar fi intrat în posesia unor înregistrări audio și video cu momentul în care jurnalistul, care colabora cu Washington Post, ar fi fost ucis în interiorul consulatului saudit.

Ulterior, existența înregistrărilor a fost confirmată și de autoritățile din Turcia.

″Înregistrarea audio din interiorul ambasadei arată ce i s-a întâmplat lui Jamal după ce a intrat”, a declarat pentru Washington Post o sursă neidentificată.

“Pot fi auzite vocea sa (a lui Jamal Khashoggi – n. red.) şi vocile bărbaţilor care vorbesc în arabă. Poţi să auzi cum a fost interogat, torturat şi apoi ucis”, a adăugat această sursă.

Înregistrările ar fi fost făcute chiar de Khashoggi, care și-ar fi pornit funcția de înregistrare de la Apple Watch, înainte de a intra în consulat. Telefonul i l-a înmânat logodnicei sale, care a rămas în fața consulatului.

Momentele ”interogării, torturii și morții” au fost înregistrate și trimise atât spre telefonul său, cât și în contul său iCloud, potrivit publicației turcești Sabah, care relatează că au fost înregistrate inclusiv conversațiile celor implicați în presupusul asasinat.

Forțele de securitate care conduc investigația au găsit un fișier audio în telefonul lui Khashoggi pe care jurnalistul l-a lăsat logodnicei sale, care îl aștepta în fața Consulatului, potrivit Sabah.

Jurnalistul, care a avut constant o atitudine critică față de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a dispărut pe 2 octombrie, după ce a intrat în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pentru a obține documente necesare căsătoriei, a declarat logodnica acestuia, care îl aștepta în fața reprezentanței diplomatice.

„A intrat și nu a mai ieșit. Nu am nicio veste de la el”, a explicat logodnica sa. „Ceva i s-a întâmplat”.

Arabia Saudită a negat vehement orice implicare în dispariţia jurnalistului şi a declarat că el a părăsit consulatul la scurt timp după ce a sosit acolo. Saudiţii nu au prezentat nicio dovadă care să confirme afirmaţiile lor şi susţin că sistemul de supraveghere video a consulatului nu înregistra la momentul respectiv.

Arabia Saudită şi Turcia au convenit să formeze o echipă de lucru comună pentru a investiga circumstanţele legate de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

O sursă care este la curent cu investigaţia turcă a declarat portalului de ştiri Middle East Eye (MEE) că saudiţii se află pe punctul de a accepta dovezile Turciei că la consulat a avut loc o crimă. Saudiţii ar intenţiona să dea vina pe elemente din ţara lor “adânc infiltrate în securitatea statului pentru răpirea jurnalistului”, a spus această sursă.

Potrivit acestei surse, saudiţii speră să ridice un “zid” în jurul lui Salman, care a insistat că nu ştie nimic despre presupusa operaţiune de răpire.

Acceptarea de către saudiţi a versiunii turce a evenimentelor – că a avut loc o crimă la consulat – ar reprezenta o schimbare majoră faţă de ceea ce au declarat public oficiali din Arabia Saudită după ce dispariţia lui Khashoggi a fost anunţată.

Oficialii turci s-au exprimat doar anonim citaţi de mass-media cu privire la detaliile anchetei.

″Ştim când Jamal a fost ucis, în ce cameră a fost ucis şi unde a fost dus corpul său pentru a fi dezmembrat. Dacă echipa de criminalişti este lăsată să intre, ei ştiu exact unde să meargă”, a declarat o sursă turcă la curent cu investigaţia, citată de MEE. Sursa a spus că anchetatorii sunt siguri că deţin deja suficiente dovezi medico-legale după cercetarea reţelei de canalizare conectate la clădire.

Presa turcă a publicat inclusiv numele, vârstele şi fotografiile celor 15 oameni prezentaţi drept “echipa de asasinat” trimisă de Riad.

Mai multe personalități proeminente iau distanță de Riad și prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Lideri mondiali ai mediului de afaceri, politicieni cunoscuți, moguli media și executivi din domeniul tech și-au anunțat deja decizia de a tăia legăturile cu Arabia Saudită, după ultimele informații privind asasinarea junralistului. Jamal Khashoggi.

Printre ei se numără și Sir Richard Branson, care se retrage din mai multe proiecte derulate cu Arabia Saudită în diferite domenii.

De asemenea, fostul secretar de stat american pe probleme de energie Ernest Moniz s-a retras din board-ul proiectului NEOM, unic în lume – megacity-ul care va funcţiona pe energie regenerabilă 100%și va fi va fi susţinut de fonduri de peste 500 miliarde de dolari din partea guvernului saudit.

Tot din Neom s-au mai retras Dan Doctoroff,fondatorul Sidewalk Labs, unitate a Alphabet, compania mamă a Google, Neelie Kroes – fostă vicepreședinte al Comisiei Europene și Sam Altman – președinte al Y Combinator.

Au anunțat că se retrag din colaborarea pentru Future Investment Initiative (FII), conferința care va fi găzduită de prințul moștenitor Mohammed bin Salman: The New York Times, Zanny Minton Beddoes – editor-in-chief la The Economist, Arianna Huffington, Patrick Soon-Shiong – miliardar filantropist și proprietar al Los Angeles Times, Steve Case – cofondator AOL etc.

Harbour Group, una dintre firmele de lobby care reprezintă guvernul saudit la Washington, a încheiat săptămâna aceasta contractul de 80.000 de dolari pe lună, din același motiv. uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.10.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Salt semnificativ în deprecierea leului: Nou record istoric la 4,7834 lei / euro

Adrian N Ionescu

Banca Naţională a României a anunţat, joi,  o medie a cursului monedei unice de 4,7834 lei/ euro, valoare care nu este numai un nou maxim… Mai mult

Stiri

e-Popriri: Din martie, aplicația care va permite înființarea și ridicarea în timp real a popririlor va fi funcțională

AVOCATNET

Aplicația e-Popriri urmează să fie pusă efectiv în funcțiune în cursul lunii martie 2020, conform declarațiilor Mirelei Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).… Mai mult

Europa

Mandatul european de arestare împlinește 16 ani: România a emis 14.230 de mandate și i s-au predat 5.181 fugari

Mariana Bechir

Statele membre au emis între 2005 și 2017 un număr de 168.104 mandate europene de arestare, dintre care mai puțin de o treime au fost… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a numit șefii de la Parchetul General, DNA și DIICOT – doi au aviz negativ de la CSM

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de numire în funcție a celor trei persoane propuse de ministrul Cătălin Predoiu să devină cei mai importanți… Mai mult

Stiri

Adina Florea, respinsă la conducerea DNA și a Secției speciale, candidat pentru Inspecția Judiciară

Vladimir Ionescu

Procurorul Adina Florea, propunerea fără succes a fostului ministru Tudorel Toader la șefia a două parchete importante – DNA și Secția specială pentru investigarea magistraților… Mai mult

Stiri

Contraperformanță cu repetiție: Transgaz, scădere cu 30% a profitului net în 2019. Cauzele

Adrian N Ionescu

Profitul net al Transgaz (TGN) a scăzut cu 29,5% în 2019, o reducere mai mare decât cea din 2018 ( -14,3%), potrivit unui raport al… Mai mult

Stiri

9 universități românești în topul Times Higher Education Emerging Economies – ASE, trend ascendent

Vladimir Ionescu

Nouă universități din România au intrat în topul Times Higher Education Emerging Economies, pe locurile 200+. Prima universitate clasată în top este Universitatea Babeș-Bolyai din… Mai mult