marți

19 martie, 2024

25 iunie, 2019

FOTO: Dalia ResearchDoar jumătate din cei 157.000 de participanți la un sondaj realizat în 57 de țări cred că țările lor sunt democratice.

Mulți dintre cei care chiar trăiesc în regimuri democratice (38%) sunt nemulțumiți de situația democrației din țările lor, potrivit raportului firmei germane Dalia Research and Alliance of Democracies Foundation, care a realizat sondajul citat de Reuters.

În Europa, 52% dintre participanți cred că UE nu acționează în interesul celor mai mulți europeni, criticile venind mai ales din Italia, Franța și Grecia.


Sondajul a fost lansat cu câteva zile înainte ca liderii UE să decidă care vor fi ocupanții celor mai importante funcții ale instituțiilor europene, într-un proces criticat tocmai pentru deficiențele democratice.

Chiar și în SUA, doar 46% dintre participanți spun că țara lor este democratică, iar 40% că nu este îndeajuns de democratică.

Pe de altă parte, dacă jumătate din americani cred că SUA are un impact pozitiv asupra democrației în lume, majoritatea celorlalți occidentali, canadieni și mare parte din europeni, cred că impactul este negativ.

„Cel mai mare risc pentru democrații este ca publicul să nu le mai considere democratice”, a declarat Nico Jaspers, CEO al Dalia Research.


Majoritatea europenilor gândesc că băncile și industria financiară au un impact negativ asupra democrației din țările lor, grecii fiind cei mai critici după zece ani în care criza i-a adus pe mulți dintre ei la sărăcie.

De altfel, 52% din populația lumii nu se consideră pregătită pentru o altă criză financiară.

Pe de altă parte, 40% dintre participanți, americani, canadieni și austrieci și alții cred că rețelele sociale precum Facebook și Twitter au un impact negativ asupra democrației.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: