vineri

19 aprilie, 2024

26 august, 2019

Judecătoarea Dana Gîrbovan a înregistrat luni, la CSM, cererea de ieșire din magistratură, pentru a putea ocupa postul de ministru al Justiției, ce i-a fost propus de premierul Viorica Dăncilă.

Tot luni dimineața, într-o ședință fulger, solicitarea acesteia a fost admisă luni de Secția de judecători a CSM.

Conform unei decizii a CCR, magistrații nu pot fi miniștrii și nici măcar secretari de stat, ci pot ocupa doar funcții în alte structuri de specialitate, la CEDO, Curtea de Justiție a UE etc.


”Azi, 26 august 2019, la ora 9.00, am înregistrat la Secția pentru judecători a CSM solicitarea de a se lua act de demisia mea din magistratură. În toată activitatea de judecător am spus ceea ce am crezut și am crezut în ceea ce spun, chiar dacă nu era pe placul unei majorități de moment. Odată ce am acceptat de principiu propunerea de a conduce Ministerul Justiției, mi se pare firesc să îmi dau demisia din magistratură, pentru că procedura efectivă de numire să poată fi inițiată”, a precizat ea pe Facebook.

Dacă președintele Klaus Iohannis respinge propunerea de numire a acesteia la Justiție, ea poate redeveni rapid judecătoare, printr-o procedură inversă.

Dana Gîrbovan este una dintre noile propuneri de miniștri prezentate de Viorica Dăncilă și o va înlocui pe Ana Birchall, numită ministru plin în luna iunie, după ce a asigurat interimatul ce a urmat plecării lui Tudorel Toader.

Ea a fost propusă pentru această funcție de Florin Iordache, părintele celebrelor OUG 13 și 14 – care au declanșat focalizarea întregii energii legislative a României pe eliberarea/amnistierea infractorilor. Numele ei a mai fost vehiculat pentru Justiție imediat după demisia lui Florin Iordache.


Și-a început cariera la Judecătoria Zalau, în 2001, și a promovat până la Curtea de Apel Cluj, secția civilă.

Este președinte al Uniunii Judecătorilor din România, una dintre puținele ONG-uri invitate la dezbaterile organizate la Ministerul Justiției sau în Comisia parlamentară Florin Iordache, atunci când coaliția PSD – ALDE a prezentat propunerile pentru modificarea legislației privind Justiția.

De câțiva ani refuză să dezvăluie numărul membrilor UNJR și există declarații făcute de unii foști membri care susțin că numărul acestora scăzuse anul trecut mult sub 50.

Dana Gîrbovan a susținut și argumentat multe din propunerile controversate promovate în Justiție de coaliția guvernamentală – de exemplu, prevederile din OUG 13 ce vizau abuzul în serviciu sau înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați.

A criticat dur rapoartele GRECO referitoare la intervențiile puterii pe legislația referitoare la Justiție și  a susținut că recomandările acestui organism al Consiliului UE nu sunt obligatorii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: