luni

16 mai, 2022

Josep Borell la Moscova: Relaţiile UE-Rusia au atins un nivel minim după cazul Navalnîi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 februarie, 2021

Josep Borell și Serghei Lavrov

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borell, spune autorităților ruse că tratamentul aplicat politicianului de opoziție Alexei Navalnîi  reprezintă un nivel scăzut al relațiilor bilaterale, potrivit Reuters.

Josep Borell se află la Moscova, unde are discuții cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, inclusiv pe tema arestării și condamnării lui Alexei Navalnîi.

La rândul său, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul de isterie și dublu standard în cazul Navalnîi, după ce Kremlinul a avertizat că va răspunde la criticile dure europene.


„Este sigur că relaţiile noastre sunt puternic tensionate şi afacerea Navalnîi este un nivel minim”, a spus Josep Borrell înaintea întrevederii cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit AFP și EFE, citate de Agerpres.

„Principala noastră problemă este absenţa normalităţii în relaţiile Rusia-UE (…) este o situaţie nesănătoasă care nu serveşte nimănui”, a spus demnitarul rus, care şi-a exprimat speranţa de a avea o discuţie ”deschisă şi detaliată” cu Josep Borrell.

Vizita la Moscova a șefului diplomației europene are loc chiar în ziua în care a fost anunțată moartea subită a medicului rus care l-a tratat pe Alexei Navalnîi, înainte ca acesta să fie transferat la un spital din Berlin.

(Citiți și: „Medicul care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi la spitalul din Omsk a murit subit”)

Uniunea Europeană a denunţat otrăvirea lui Alexei Navalnîi, în august în Siberia, cu un agent neurotoxic militar dezvoltat în timpul fostei Uniuni Sovietice. În urma refuzului Moscovei de a desfăşura o anchetă transparentă şi cuprinzătoare, europenii au adoptat sancţiuni punctuale împotriva unor demnitari ruşi de rang înalt.


Rusia nu a recunoscut niciodată că Alexsei Navalnîi a făcut obiectul unei tentative de asasinat şi ea nu a acceptat analizele laboratoarelor europene care au identificat otrava, Moscova susţinând că este vorba despre un complot occidental.

Un nou proces pentru Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi a fost readus, vineri, în fața instanței, acuzat că ar fi calomniat un veteran de război, care a participat la un videoclip promoțional care a susținut, anul trecut, modificările legislative care i-au permis lui Vladimir Putin să candideze încă două mandate la Kremlin după 2024, dacă dorește.

Politicianul rus i-a calificat, atunci, pe praticipanții la videoclip drept trădători și lachei. El neagă acuzația de calomnie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Acest caz a fost conceput ca un fel de proces pentru PR, deoarece Kremlinul are nevoie de titluri: Navalnîi a calomniat un veteran. Mi se pare dezgustător și insuportabil … să-l folosești (pe veteran) ca pe o marionetă… să-ți bați joc de un bătrân de 95 de ani”, a spus Alexei Navalnîi instanței, citat de Reuters.

Avocații lui Alexei Navalnîi spun că, deși delictul incriminat se pedepsește în prezent cu până la doi ani de închisoare, acest verdict nu poate fi dat, deoarece presupusa infracțiune a fost comisă înainte ca legea să fie modificată pentru a o sancaționa ca atare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: