vineri

26 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2013

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a anunțat vineri că Moldova îndeplinește toate criteriile pentru eliminarea sistemului de vize. ”La următoarea reunuine a parteneriatului estic, voi înainta un raport care va recomanda ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova”

”Mă bucur foarte mult că președintele Barroso a făcut anunțul referitor la ridicarea vizelor. Știu cât de importantă este pentru cetățenii moldoveni această veste”, a declarat premierul Victor Ponta

Anunțurile au fost făcute la finalul unei întâlniri trilaterale de vineri, 15 noiembrie, dintre președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă și prim ministrul Victor Ponta.


”Președintele Barroso i-a invitat pe prim-miniștrii României și Republicii Moldova la o întâlnire. Am avut contacte extinse cu cei doi premieri pentru a analiza cum putem prioritiza și cum ne putem concentra asupra cooperării în ceea ce privește proiectele energetice de interconectare care sunt dezvoltate și suntem determinați să ne asigurăm că acestea vor continua. Deci scopul întâlnirii va fi să analizăm cum cele trei părți, președintele CE și premierii celor două țări, pot duce această muncă mai departe”, a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

El a subliniat că reuniunea trilaterală trebuie pusă în contextul summitului Parteneriatului Estic (PaE) de la Vilnius de la sfârșitul lunii și că ”din punctul de vedere al CE este un proces pe care îl abordăm pas cu pas și suntem determinați să realizăm aceste proiecte concrete”. El a reamintit că executivul comunitar colaborează deja cu cele două țări pentru finanțarea unui proiect, respectiv gazoductul Iași-Ungheni.

Cu prilejul deplasării la Bruxelles, premierul moldovean Iurie Leancă a mai avut întâlniri cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, dar și cu comisarii europeni  Günther Oettinger (energie), Cecilia Malmstrom (afaceri interne) și Siim Kallas (transporturi). La rândul său, premierul Victor Ponta va mai avea o întrevedere cu vicepreședintele CE Siim Kallas.

”Am luat decizii importante astăzi. Proiectul gazoductului Iași-Ungheni va deveni realitate. Este o legătura a Moldovei cu statele UE. Moldova va prelua energie electrică din România printr-un alt proiect. Vom continua să ne arătam sprijinul pentru aceste proiecte, inclusiv prin sprijinul acordat în fața creditorilor internaționali.”, a declarat Jose Manuel Barroso


La summitul de la Vilnius, de pe 28-29 noiembrie, care are la baza inițiativa parteneriatului estic, UE intenționează să consolideze cooperarea bilaterală și multilaterală cu șase parteneri din Europa de Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Rusia și-a exprimat deseori dezacordul total față de apropierea de UE a Ucrainei, în primul rând, dar și a Republicii Moldova, pe care le-a invitat să facă parte din Uniunea vamală, un proiect al președintelui Vladimir Putin, care speră să refacă puterea și influența Rusiei la nivel global.

La summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius se așteaptă ca Republica Moldova să primească undă verde pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, care ar putea fi semnat anul viitor.

Deocamdată nu este clar ce va alege Ucraina: va merge spre Uniunea Europeană sau spre Uniunea Euroasiatică. Șansele par să fie în acest moment 50/50. În orice caz, dacă Ucraina alege calea europeană atunci situația din Transnistria s-ar rezolva mult mai ușor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: