4 februarie, 2014

Aspiraţiile cetăţenilor unor state din Europa Centrală şi de Est sunt din nou „călcate în picioare de corupţie, de interese care folosesc banii pentru a înăbuşi opoziţia, pentru a cumpăra politicieni şi mass-media, şi pentru a slăbi independenţa judiciară şi drepturile organizaţiilor non-guvernamentale”, a spus secretarul de stat american John Kerry, la cea de-a 50-a Conferință pentru Securitate.

Conferinţa a avut loc între 1 şi 2 februarie, la Munchen, dar citatul a fost dat publicităţii marţi, de către Ambasada SUA în România, la o zi după prezentarea Raportului UE privind corupţia în Uniunea.

Raport ce spunea că atât corupţia mică, cât şi cea politică sunt semnificative şi sistemice, în România.


De asemenea, raportul aminteşte şi despre atacurile politicului asupra independenţi justiţiei, precum şi despre presa influenţată „de interesele specifice și de afilierile politice ale proprietarilor unor societăți de media”, presă ce uneori intimidează imagistraţii sau persoane implicate în combaterea corupției.

Conferința pentru Securitate s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Munchen, unde zeci de lideri politici s-au reunit pentru a discuta soluții pentru conflicte precum cele din Siria, Ucraina, Iran și Orientul Mijlociu.

Declaraţia, făcută de John Kerry în cadrul intervenţiilor sale de la Munchen, vine puţin timp după o serie de acţiuni ale clasei politice din românia care au îngrijorat canncelariile occidentale.

Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat John Kerry a vizitat la începutul lunii ianuarie România şi a catalogat drept “îngrijorătoare” “atacurile” asupra independenţei justiţiei, precum şi “provocările” oricărui partid politic asupra sistemului judiciar.


Oficialul american a îndemnat toţi românii să susţină independenţa sistemului judiciar de interferenţele politice, subliniind că o justiţie independentă şi o presă liberă sunt “esenţiale” pentru o democraţie puternică, iar SUA vor ca România să fie un partener puternic.

Reprezentanţii SUA în România s-au întâlnit, de curând, cu noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a discuta probleme legate de noile coduri penale şi despre independenţa justiţiei.

De asemenea, în decembrie, când parlamentarii au modificat două articole din Codul Penal pentru a-i scpate pe aleşi de sub incidenţa conflictului de interese, ambasada SUA a fost una dintre reprezentanţele care au atras atenţia asupra drumului greşit spre care se îndreaptă statul de drept din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: