Joe Biden este pe cale să câștige președinția SUA și, pe lângă o mulțime de probleme interne, are de rezolvat o chestiune spinoasă de politică externă: relația cu China, scrie times.com.
A doua economie a lumii și, totodată, principalul partener comercial al SUA, China a fost portretizată în timpul mandatului lui Trump ca o adevărată sperietoare, fiind considerată direct răspunzătoare de răspândirea coronavirusului, deficitul comercial, spionaj tehnologic și multe altele.
Multe chestiuni vor rămâne fără îndoială contestate și în timpul mandatului lui Biden – de exemplu încălcarea drepurilor omului în regiunea Xinjiang și îngrădirea libertății în Hong Kong. Dar, cu toate astea, miza de trilioane de dolari a colaborării SUA – China obligă cele două țări să găsească o cale de colaborare.
„China și Statele Unite ale Americii sunt competitori, dar competiția în sine nu trebuie văzută drept o forță distructivă. Competiția poate avea și efecte benefice pentru ambele țări și pentru omenire în general”, a declarat pentru times.com Victor Gao, expert chinez în relații internaționale.
Potrivit times.com, relația SUA – China ar trebui consolidată pe câteva paliere: restabilirea comunicării, ajungerea la un punct comun în războiul comercial și reducerea tensiunilor.
Cele două țări trebuie să reînceapă să comunice
Biden a declarat că „în timpul întâlnirilor private” a petrecut alături de Xi Jinping mai mult timp decât cu oricare alt lider, în total aproximativ 25 de ore. Totodată, în 2013, în timpul congresului Partidului Comunist Chinez, Xi l-a denumit pe Biden „vechiul meu prieten”.
În prezent, nu mai există comunicare la nivel înalt între SUA și China, potrivit unui diplomat american. Totodată, ambasadorul Chinei din SUA nu se mai întâlnește nici măcar cu oficiali de rand doi din administrația Trump.
Acest lucru se poate dovedi dăunător pe mai multe paliere – de exemplu, pentru că nu lasă la îndemâna celor două țări niciun mecanism de escaladare a unui posibil conflict, în eventualitatea producerii unui accident în Marea de Sud a Chinei, se află desfășurate forțele navale ale Chinei și SUA.
Un prim summit între Biden și Xi va fi util pentru a stabili cadrul viitoarelor relații. Atuul lui Biden ar putea fi pur și simplu faptul că nu este predecesorul său: „Biden este o persoană decentă – asta este foarte, foarte important”, a spus Gao.
Armistițiu în războiul comercial
Trump s-a concentrat pe reducerea deficitului commercial cu China, în valoare de 345,6 miliarde de dolari, dar, de-a lungul mandatului său, acesta a crescut. Mai mult, noua strategie a SUA a determinat China să se bazeze tot mai mult pe consumul intern.
Săptămâna trecută, Xi a publicat argumentele care stau în spatele Dual Circulation Strategy (DCS): este vorba de revigorarea exporturilor Chinei, în paralel cu creșterea consumului intern. „Pe măsură ce anti-globalizarea se intensifică, unele țări au practici unilaterale și protecționiste. În aceste circumstanțe, este bine să ne bazăm mai mult pe piața internă”, a spus Xi.
Biden ar putea îmbunătăți relațiile comerciale revenind la legăturile tradiționale, bazate pe liber schimb, între China și SUA.
Îmbunătățirea cooperării
„Biden a precizat că schimbările climatice se vor afla în centrul politicii sale, dar nu poți face progrese pe aceste segment dacă nu ai China de partea ta”, a spus profesorul Nick Bisley, a declarant un specialist pe piața asiatică de la Universitatea La Trobe din Australia.
China este cel mai mare agent de poluare din lume, dar recent a dezvăluit targeturi ambițioase de reducere a emisiilor de carbon până în 2030 și de a deveni neutră sub acest aspect până în 2060.
De asemenea, există o mulțime de oportunități pentru a ajunge la un consens în domeniul dezvoltării unui vaccin anti-covid, în domeniul educației, în industria culturală, în zona nucleară, în comerț și pe piața investițiilor.
Reducerea tensiunilor
Războiul ideologic dus de adminstrația Trump împotriva Chinei l-a avut în centru pe secretarul de stat Mike Pompeo, care a pus la îndoială legitimitatea partidului Populat Chinez și a cerut schimbarea regimului politic. Adiministrația Trump a luat la puricat vizele oferite studenților chinezi, platformele sociale aparent inofensve ca TikTok și vânzarea de componente tehnologice firmelor chineze.
„În final, cred că vom vedea o abordare mult mai sofisticată în colaborarea cu China”, a spus Bisley.