luni

22 aprilie, 2024

28 decembrie, 2021

SUA vor finanţa cu 20 de milioane de dolari consolidarea granițelor Ucrainei cu Rusia și Belarus, pe fondul tensionării relaţiilor cu Moscova și a situației din estul țării.

Proiectele ce vor fi finanțate de Statele Unite constau în achiziționarea de drone şi sisteme de înregistrare, precum şi echipament pentru protecţia personală a poliţiştilor de frontieră, relatează Reuters.

Ucraina a achiziționat, începând cu 2019, câteva zeci de drone, împreună cu stații de conducere și rachete, produse de compania turcească Baykar Makina. De curând, Kievul a lansat o nouă comandă, conform Bloomberg.


Rusia a avertizat împotriva vânzărilor de armament modern Ucrainei, după ce armata ucraineană a utilizat în octombrie, pentru prima oară, o dronă de atac de fabricaţie turcească în zona de conflict din estul Ucrainei.

„Noi, într-adevăr, avem relaţii speciale cu Turcia, dar în cazul dat, din păcate, se confirmă temerile noastre că furnizarea unor astfel de arme armatei ucrainene ar putea duce la destabilizarea situaţiei pe linia de contact”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

O dronă turcească de tip Bayraktar a fost utilizată atunci, pentru prima oară, într-o operaţiune de luptă în cursul căreia a fost detectată o baterie de tunuri de artilerie a separatiştilor proruşi ce trăgeau asupra poziţiilor armatei ucrainene.

Kievul acuză Rusia de mobilizarea a zeci de mii de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, ceea ce ar putea anunţa o posibilă ofensivă rusă.


Rusia neagă că ar pregăti vreun atac, dar acuză Ucraina şi SUA de comportament destabilizator şi solicită garanţii de securitate împotriva extinderii NATO spre est.

Ucraina, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, a primit începând din 2018 mai multe transporturi de muniţie din SUA şi rachete Javelin, atrăgând critici dure din partea Rusiei.

Subiectul va fi discutat pe 10 ianuarie, la întâlnirea reprezentanților Rusiei cu cei ai SUA în care va fi abordată inclusiv cererea Moscovei de a i se acorda garanții de securitate.

Viceministrul de externe Serghei Riabkov a declarat de curând că răspunsul Statelor Unite la acest subiect a fost până acum „abstract” şi că este crucial ca oficiali militari să participe la discuţii similare cu NATO stabilite să înceapă la 12 ianuarie.

Rusia cere ca SUA şi NATO să se angajeze să nu extindă alianţa militară către Ucraina, o acţiune despre care Moscova spune că i-ar ameninţa securitatea naţională.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: