24 octombrie, 2024

Ideea că grupul BRICS ar putea vreodată să conteste dolarul american este o fantezie atâta timp cât China și India rămân atât de divizate și refuză să coopereze în domeniul comerțului, a declarat pentru Reuters fostul economist de la Goldman Sachs, Jim O’Neill, cel care a creat acronimul BRIC.

Jim O’Neill (foto) a introdus termenul BRIC în 2001, într-o lucrare de cercetare care sublinia potențialul imens de creștere al Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei – și nevoia de a reforma guvernanța globală pentru a include și aceste state.

„Ideea că BRICS poate fi un adevărat club economic global este, evident, o fantezie, la fel cum poate fi și G7, și este foarte deranjant că ei se văd ca un fel de alternativă globală, pentru că, în mod evident, acest lucru nu este fezabil,” a declarat O’Neill pentru Reuters.

Cu albastru închis actualii membri BRICS, cu albastru deschis potențiali noi membri.

Președintele rus Vladimir Putin folosește summitul liderilor BRICS pentru a arăta că încercările Occidentului de a izola Rusia din cauza războiului din Ucraina au eșuat și că Rusia își construiește relații cu puterile emergente din Asia.

„Mi se pare că summitul BRICS este în esență o adunare anuală simbolică, unde țări emergente importante, în special cele zgomotoase, precum Rusia, dar și China, se reunesc pentru a sublinia cât de bine este să faci parte din ceva care nu implică SUA și să arate că guvernanța globală nu este suficient de bună”, a declarat Jim O’Neill, care a recunoscut că „va purta eticheta de domnul BRICS pe frunte pentru totdeauna”. El a adăugat că grupul BRICS, ca entitate, a realizat foarte puțin în ultimii 15 ani.

Nu este posibil să rezolvi problemele globale cu adevărat fără SUA și Europa, dar nici fără China și India

O’Neill a subliniat că nu este posibil să rezolvi problemele globale cu adevărat importante fără implicarea Statelor Unite și Europei, așa cum nu este posibil ca Occidentul să rezolve aceste probleme fără China, India și, într-o măsură mai mică, Rusia și Brazilia.

Grupul BRICS s-a format din întâlnirile dintre Rusia, India și China, cărora li s-a alăturat ulterior Brazilia, apoi Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită încă nu a aderat oficial. În prezent, grupul reprezintă 45% din populația mondială și 35% din economia globală, calculată pe baza parității puterii de cumpărare, deși China contribuie cu mai mult de jumătate din puterea economică a grupului.


Putin a deschis summitul de miercuri afirmând că peste 30 de state și-au exprimat interesul de a se alătura grupului, dar că este important să se găsească un echilibru în orice extindere. O’Neill a avertizat că includerea mai multor membri în BRICS ar face ca realizarea de progrese să devină și mai dificilă.

O provocare la adresa dolarului?

Rusia încearcă să convingă țările BRICS să construiască o platformă alternativă pentru plățile internaționale, care să fie imună la sancțiunile occidentale. O’Neill, acum în vârstă de 67 de ani, a remarcat că se discută despre alternative la dolar de când a început el în domeniul finanțelor, dar că niciuna dintre țările cu potențial de a contesta dolarul nu a făcut nimic serios în această direcție.

El a spus că orice monedă a BRICS ar depinde în mare măsură de China, în timp ce Rusia și Brazilia nu ar juca un rol semnificativ în acest proces. „Dacă ar vrea să fie cu adevărat serioși în materie de economie, de ce nu urmăresc să reducă tarifele în comerțul dintre ei?”, a întrebat O’Neill.

Jim O’Neill: Voi lua în serios BRICS când voi vedea că cele două țări care contează, China și Indica, încearcă să se pună de acord

„Voi lua în serios grupul BRICS atunci când voi vedea semne că cele două țări care contează cu adevărat – China și India – încearcă cu adevărat să se pună de acord asupra unor lucruri, în loc să se confrunte efectiv tot timpul.” India a încercat să limiteze investițiile chineze în țară după ce o dispută de frontieră veche de decenii a dus la o confruntare între grănicerii celor două țări în 2020. Totuși, miercuri, cele două țări au promis să își îmbunătățească cooperarea în cadrul primei lor discuții oficiale din ultimii cinci ani.

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus lui Vladimir Putin că situația internațională este haotică, dar că parteneriatul strategic dintre Beijing și Moscova este o forță de stabilitate într-un context de schimbări semnificative, cele mai importante din ultimul secol.

O’Neill a mai spus că G20 nu a reușit să devină un motor al guvernanței globale autentice, deoarece atât Statele Unite, cât și China s-au concentrat asupra problemelor interne la mijlocul deceniului trecut.

În opinia lui, BRICS nu are obiective clare și ar trebui să abordeze marile probleme ale umanității, cum ar fi găsirea de vaccinuri sau medicamente împotriva bolilor infecțioase sau combaterea schimbărilor climatice.

(Citește și: ”Vladimir Putin, la BRICS: „Formarea noii ordini mondiale este în desfășurare”. Întâlnire Modi – Xi în marja summit-ul din Rusia”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: