sâmbătă

18 mai, 2024

11 februarie, 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite din România un mesaj direct către Moscova. „Cerem Rusiei să detensioneze situația și să se angajeze în dialog cu NATO”. Șeful NATO a precizat vineri că prezența militarilor americani în România reprezintă „un răspuns defensiv și necesar”, iar NATO este pregătită să apere România.

Secretarul general al NATO și președintele Klaus Iohannis vizitează vineri Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Vizita șefului NATO în România coincide și cu sosirea militarilor americani din cadrul misiunii Task Force Cougar detașați de Washington din Germania. Măsura reprezintă o consolidare a flancul estic al NATO ca răspuns la masarea trupelor ruse la graniță cu Ucraina.

De la baza aeriană românească, Jens Stoltenberg a avut a transmis că „NATO este o alianță unită pentru a descuraja agresiunea și pentru proteja pacea”. Președintele Klaus Iohannis a declarat că prezența secretarului general al NATO în România  „dă dovadă de solidaritate”.


Principalele mesaje transmise de cei doi:

Klaus Iohannis: Strategia de intimidare a Rusiei este evidentă

 • Salut vizita în România într-un moment crucial, când asistăm la deteriorarea accelerată a situației de securitate.
 • Actuala criză nu e doar una regională, această criză afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic. Sunt evidente strategia de intimidare și tendințele inacceptabile ale Rusiei la revenirea politicii de forță. NATO trebuie să-și mențină la nivel ridicat capacitatea de apărare.
 • Susținem continuarea dialogului diplomatic cu Rusia, fără compromiterea principiilor fundamentale ale Alianței.
  România este foarte implicată în adoptarea deciziilor la nivel diplomatic.
 • Reiterez sprijinul României pentru integritate R Moldova, Georgiei și Ucrainei.
 • Dincolo de mesajul de solidaritate transmis de NATO, vizita a reprezentat un bun prilej pentru a discuta despre perspective. În această perioadă unitatea transatlantică e esențială.

Jens Stoltenberg: Nu există membri NATO de rang 1 sau 2

Este o plăcere să fiu înapoi în România și mulțumesc pentru implicarea personală. România nu e singură.

 • Suntem dedicați apărării Europei. Aliații sunt aici pentru a consolida prezența în această perioadă critică. Salut oferta Franței de a aduce un batalion aici.
 • Nu există niun loc de calcule greșite în privința implicării noastre de a apăra. Marea Neagră e o regiune de importanță strategică vitală
 • NATO nu va face compromisuri. Suntem dedicați dialogului și găsirii unei soluții politice, dar este dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale.
 • Nu vor exista membri NATO de rang 1 sau 2.
 • Există un mare risc pentru un conflict armat în Europa. Există un risc al unei invazii totale, dar și alte tipuri de agresiuni din partea Rusiei. Există foarte muți agenți secreți ruși care operează în Ucraina.

Potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg vor avea și convorbiri tête-à-tête și o întâlnire cu militarii din baza Kogălniceanu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: