marți

18 iunie, 2024

14 iunie, 2016

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Jeffrey Franks, tine o conferinta de presa, la biroul FMI din BucurestiRomânia are nevoie de creștere economică sustenabilă timp de câteva decenii, iar un avans de 3,5% pe an, timp de zece ani, este preferabil unuia de 4,5% pe an, timp de cinci ani, urmat de o criză economică, a explicat marți Jeffrey Franks, reprezentantul FMI la Uniunea Europeană.

Fostul negociator-șef al FMI pentru România a atras atenția că România este pe punctul de a repeta greșelile făcute în trecut:

„Creșterea economică în România nu este acum atât de mare cât a fost în perioada pre-criză. Dar nu ne dorim să fie la fel de mare, pentru că atunci s-a dovedit a fi nesustenabilă. Întrebarea cu care ne confruntăm acum este dacă unii din pașii care au fost făcuți în domeniul taxelor și salariilor în ultimul an conduc la menținerea stabilității sau vin în contradicție cu aceasta. Cred cu adevărat că trebuie să fim atenți să nu repetăm aceleași greșeli în România făcute în trecut”, a declarat Jeffrey Franks, citat de Agerpres, la o dezbatere organizată marți de Ministerul Finanțelor.

(Citiți și: ”Creșterea pe 2016: calitate proastă, cantitate mare, preț și mai mare”)


Potrivit acestuia, economia României poate să crească și cu 4% anual, însă, pentru ca această creștere să fie sustenabilă, autoritățile trebuie să stimuleze investițiile, să crească rata de absorbție a fondurilor europene și să rezolve problemele din companiile de stat, prin privatizare sau prin alte modalități de a atrage capital privat la acestea.

(Citiți și: ”Semnale de alarmă privind supraîncălzirea prin consum”)

„România trebuie să ia măsuri pentru a-și asigura creșterea economică pentru câteva decenii, în loc să privească doar de la un an la altul. Eu aș prefera să văd România crescând cu 3,5% pe an timp de zece ani, decât să o văd crescând cu 4,5% timp de cinci ani și apoi să vedem o criză economică. Acesta este pericolul cu care țara se confruntă acum”, a mai spus reprezentantul FMI.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: