Turcia a fost anunțată marți că trebuie să îndeplinească toate criteriile impuse de UE înainte de a beneficia de liberalizarea regimului de vize pentru călătorii în cele 28 de state membre.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker a afirmat că Uniunea nu va abdica de la criteriile pe care le-a impus chiar în cadrul acordului semnat cu Turcia pe tema migrației. ”Liberalizarea regimului de vize ține de un set de criterii. Aceste criterii nu vor fi ignorate în cazul Turciei”, a declarat Junker în cadrul Adunării parlamentare a Consiliului Europei.
Remarca președintelui CE vine la o zi după ce premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a averizat că țara sa nu va mai respecta partea sa de înțelegere dacă UE nu reușește să aprobe până în iunie relaxarea regulilor de călătorie aplicate cetățenilor turci care vor să călătorească în Europa. ”E vorba de un angajament al părților. Dacă UE nu poate face pașii conveniți, atunci, cu siguranță, nu poate avea pretenția ca Turcia să facă acest lucru”, a spus premierul Davutoglu la Ankara înainte de o călătorie la Strasbourg.
Mesajul este repetat de ceva vreme de înalți oficiali turci. Săptămâna trecută, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu afirma: ”Acordul la care am ajuns cu UE este foarte clar. Ne dorim ca această tragedie să înceteze, ne dorim ca cetățenii noștrii să poată călători fără vize în Europa și ne dorim ca tratatul privind Uniunea Vamală să fie updatat. Dacă UE nu își respectă promisiunile atunci vom rezilia toate acordurile”, a afirmat ministrul în Parlamentul de la Ankara.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat deja UE că acordul încheiat cu Turcia conține ”condiții precise” pentru ambele părți.
UE a anunțat că Turcia îndeplinește 19 dintre cele 72 de criterii necesare eliminării vizelor conținute de acordul semnat, care prevede că Turcia se obligă să împiedice migranții ajunși pe teritoriul său să plece mai departe, spre Europa. În schimb, UE a promis, în afara liberalizării regimului de călătorie, să finanțeze cheltuielile generate de păstrarea refugiaților în Turcia și să revigoreze negocierile de aderare.
Premierul Davutoglu afirmă că numai 17 dintre criteriile necesare liberalizării regimului de călătorie mai trebuie îndeplinite de Turcia și că se așteaptă ca și acestea să fie îndeplinite până la sfârșitul lunii mai.
Problema cea mai delicată este: UE dorește să primească dovezi că Ankara tratează în mod egal și refugiații de alte naționalități decât cea siriană. În prezent, Turcia asigură protecție numai refugiaților din Siria, ceea ce face ca UE să încalce regulile internaționale dacă trimite în Turcia solicitanți de azil non-sirieni.
Turcia a obiectat asupra acestei condiții, afirmând că prevederea ar încuraza și mai mulți refugiați și migranți să intre în țara care deja găzduiește, potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 2,5 milioane refugiați din zona Orientului Mijlociu.
Acordul cu Turcia a fost criticat de organizații care luptă pentru respectarea drepturilor omului, însă a avut ca efect reducerea numărului persoanelor care intră în Europa pentru a cere azil.