Moţiunea de cenzură împotriva comisiei Juncker a fost respinsă joi în plenul Parlamentului European. Paradoxal, numărul de voturi în favoarea Comisiei a fost mai mare chiar decât cel de la învestitura echipei de la executivul comunitar, dat cu două săptămâni înainte de izbucnirea scandalului Luxleaks.
Moţiunea a fost înaintată de grupurile de extremă dreapta şi de eurosceptici şi a primit 461 de voturi împotriva şi 101 pentru, în timp ce au fost şi 88 de abţineri. Prin comparaşie, comisia Juncker a primit în 22 octombrie 423 de voturi pentru şi 209 împotrivă şi au existat şi 67 de abţineri.
Rezultatul fără surprize s-a conturat încă de luni, de la dezbaterea moţiunii, când a fost evident că marile grupuri politice îl sprijină pe Jean-Claude Juncker, în ciuda implicării lui în schemele controversate de impozitare a multinaţionalelor, în timpul în care a fost premierul Luxemburgului.
Potrivit regulilor PE, o moţiune de cenzură are nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor, ceea ce înseamnă 376 de voturi.