Fenomenul corupţiei subminează toate eforturile de transformare a Ucrainei, a avertizat joi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aflat la Kiev împreună cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, scrie Euractiv.
Cei doi oficiali europeni s-au aflat în Ucraina pentru un summit de două zile cu președintele ucrainean Petro Poroşenko, summit organizat după ratificarea finală a unui nou acord acord de asociere pentru strângerea relaţiilor politice şi comerciale dintre Bruxelles și Kiev.
”Ceea ce noi cerem – nu ținem lecții acestei țări, pentru că aceasta nu este o țară care are nevoie de lecții – este intensificarea luptei împotriva corupției, deoarece corupția subminează toate eforturile acestei națiuni mari”, a declarat Juncker într-o conferință de presă comună.
”Rămânem foarte preocupați” pe această temă, a adăugat el.
De cealaltă parte, președintele Poroșenko a promis înființarea unei structuri speciale anti-corupție, așa cum a cerut nu numai UE, ci și FMI.
După discuții, pe site-ul președinției a apărut un rezumat al întâlnirii care citează și o declarație a lui Juncker, în care se spune că s-a convenit “înființarea unei secții Anticorupție (la Curtea Supremă – n. red.) proiectată pentru a lupta împotriva corupției și nu insistăm pe o instanță separată”.
Luna trecută, ucraineenii au primit dreptul de a intra fără vize în UE, iar Poroșenko a declarat după summit că că Ucraina intenționează să adere la uniunea vamală și la spațiul Schengen, și să fie integrată în uniunea energetică.
Reamintim că Acordul a fost aprobat formal, marți, după ce a fost întârziat Olanda, stat membru ce a decis organizarea unui referendum național pe această temă, în urma căruia majoritatea alegătorilor a respins pactul.
Politicienii olandezi au găsit soluția de a ratifica acordul abia în mai și au insistat ca acesta să conțină precizarea că documentul nu garantează aderarea Ucrainei la UE, scrie Politico.
De aceea, documentul de șapte pagini nu a fost făcut public, în cele din urmă, chiar dacă, spun oficiali europeni citați de Politico sub protecția anonimatului, fraza nu înseamnă prea mult din punct de vedere practic.