14 aprilie, 2020

Premierul Japoniei, Shinzo Abe (foto), a anunțat înființarea unui fond de 2,2 miliarde dolari americani destinat companiilor care își relochează afacerile din China. Criza coronavirus provocată de China a generat o tendință globală de exit a afacerilor străine din această țară.

Guvernele, în special cele europene, au conștientizat faptul că atracția economică exercitată de China a condus la dependență în aprovizionare cu produse. Tendința companiilor nipone de a migra din China s-a manifestat anterior crizei coronavirus, multe firme căutând să își mute afacerile pentru a nu fi prinse în războiul economic SUA-China.

Fondul anunțat de Japonia are, potrivit International Business Times, doi piloni: un buget de 2 miliarde dolari destinat firmelor care vor să revină cu producția în țară și 200 milioane dolari pentru firmele care își relochează activitatea din China în alte țări, în principal Cambogia sau Vietnam.


Înainte de criza coronavirus, China era principalul partener economic al Japoniei. În replică față de decizia Japoniei, președintele Xi Jinping și-a amânat vizita la Tokyo care era programată în această lună.

Strategia Japoniei este să păstreze producția în China doar pentru bunurile care sunt oferite pe piața locală, restul producției cu valoare adăugată mare urmând să fie încurajată să revină în țară.

IT și Farma, cele mai afectate industrii

Producătorii și furnizorii chinezi și-au oprit activitatea la începutul acestui an, pentru a împiedica răspândirea epidemiei de coronavirus, efectele resimțindu-se pe lanț în mai multe sectoare la nivel mondial, în special în cel tehnologic și în industria farmaceutică, ambele cu lanțuri de aprovizionare complexe, care trec inevitabil prin China.

În sectorul tehnologic, suspendarea activității din China a afectat companii americane de top, de talia Apple, Microsoft și Google, care au anunțat mutarea unei părți a producției către Vietnam și Tailanda.


În mijlocul unei dezbateri deja aprinse în Europa și în Occident cu privire la dependența excesivă de echipamente tehnologice din China, problemele lanțurilor de aprovizionare generate de epidemia de coronavirus aduc noi argumente pentru creșterea independenței față de Beijing.

Reinflamarea dezbaterii are loc la un an după discuții intense privind riscurile de securitate asociate rețelelor de 5G care folosesc echipamente produse de China.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: