miercuri

17 aprilie, 2024

21 februarie, 2024

Iulian Fota a anunțat miercuri, pe Facebook, că a fost demis în funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE). El a fost eliberat din funcție la doi ani de la numirea sa, printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu.

Iulian Fota spune că, în afară de faptul că a semnat decizia, premierul nu a jucat vreun rol în demiterea sa, care este de fapt rezultatul ”unor viziuni diferite” din interiorul ministerului.

Mesajul și explicațiile lui Iulian Fota:


”As aprecia daca mass-media din Romania nu s-ar folosi de situatia mea precara si nu as fi tras in povestea asta despre APIA. Acolo este o chestiune complicata, e vorba de bani, de politica,de alegeri.

La mine este un caz simplu, fara nici o conotatie politica. O simpla transare de situatie in cazul a doua viziuni foarte diferite. Eu cred ca MAE trebuie condus partenerial, prin respect reciproc si buna intelegere. Asta nu-i stirbeste ministrului de externe nici autoritatea, nici prestigiul. Ba dimpotriva.Forta unui om inteligent creste cand se inconjoara de oameni competenti. In plus, MAE este al Romaniei, deci noi toti trebuie sa ne servim tara avand cat mai bine grija de aceasta atat de importanta institutie. Mai ales in acest an critic . Fiind concediat e clar ca altii au alta parere si si-au impus vointa prin forta prerogativelor detinute.

Premierul nu a jucat vreu rol, dincolo de semnarea deciziei, conform fisei postului. Nu vedem situatia Romaniei la fel dar nu am ce sa-i reprosez in relatia cu mine. Decizia concedierii mele nu vine de la domnia sa. Si eu procedam la fel, cat timp un ministru este mai aproape de domnia sa. Si nu este nici o chestie de partid, PNL fiind multumit de prestatia mea. In definitiv, lucrurile bune pe care le-am facut se datoreaza si sprijinului primit de la partid.

Cam asta este tabloul, banal si foarte romanesc. Nu am cerut eu sa vin la MAE, nu am cerut nici sa plec. O fac cu fruntea sus, lasand in spate realizari colective extrem de importante pentru securitatea nationala a Romaniei. As fi apreciat, daca tot am facut treaba buna , sa nu fiu umilit la plecare. Dar atat s-a putut.Voi continua sa fiu loial Tarii mele si sa o servesc bine acolo unde viata ma va duce. Noi sa fim sanatosi!


P.S. Nu mai speculati tot felul de plecari ca ambasador ca nu este cazul. Nu plec nicaieri. Raman pe baricada Romaniei Occidentale!”

Iulian Fota a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul de Externe în februarie 2022. El a reprezentat România în discuțiile de la Davos cu oficiali ai MAE ucrainean legate de încheierea unui posibil acord de securitate România – Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: