duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 august, 2011

Un tribunal din Kiev, care judecă dosarul fostului premier ucrainean şi opozant Iulia Timoşenko pentru abuz de putere, a dispus vineri, în cadrul unei audieri, plasarea acesteia în arest provizoriu, potrivit AFP.

Preşedintele tribunalului, Rodion Kireev, a dat astfel curs cererii Parchetului privind arestarea Iuliei Timoşenko, pentru încălcarea repetată a ordinelor tribunalului.

Imediat după comunicarea deciziei, Timoşenko a cerut să nu-i fie puse cătuşe în sala de tribunal. Ea a fost totuşi încătuşată după ce a fost evacuată de poliţişti din sala de judecată, în timp ce susţinători ai ei strigau: ‘Ruşine, ruşine!’.


Iulia Timoşenko, cel mai înverşunat rival al actualului preşedinte Viktor Ianukovici, poate fi condamnată la aproape 10 ani de închisoare pentru abuz de putere în cursul încheierii acordurilor de comercializare a gazelor cu Rusia în 2009, când exercita funcţia de prim-ministru. Ea este acuzată, în această speţă, că şi-a încălcat atribuţiile de premier autorizând, fără aprobarea guvernului, semnarea unor contracte privind importul de gaz din Rusia la un preţ prea ridicat şi deci dezavantajos pentru Kiev.

Timoşenko este vizată de alte două dosare de urmăriri judiciare, dar procesele referitoare la aceste cazuri nu au început încă.

Iulia Timoşenko respinge toate acuzaţiile ce i se aduc, catalogându-le ca având motivaţie politică şi fiind orchestrate de adversarul său, preşedintele Viktor Ianukovici. Ea a fost dată afară din tribunal în timpul unor aprinse audieri, la începutul lui iulie.

La 21 iunie, ea a depus o plângere împotriva Ucrainei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în care denunţă caracterul ilegal al tuturor celor trei cauze penale care o vizează în ţară.


Iulia Timoşenko a rămas fără postul de premier în urma alegerilor din 2010, dar a continuat să fie un lider al opoziţiei. Ea susţine că este ţinta actualei conduceri a ţării pentru a distrage atenţia publică de la posibilul eşec al Ucrainei în încercarea de aderare la UE.

Fosta şefă a executivului de la Kiev nu are voie să părăsească ţara în urma altor două anchete penale privind folosirea necorespunzătoare a fondurilor guvernamentale.

Ţările europene se arată îngrijorate

Franţa este ‘profund îngrijorată’ de arestarea fostului premier Iulia Timoşenko. „Ne întrebăm în legătură cu motivele acestui proces care i s-a intentat. În mod deosebit, nu ni se pare asigurată respectarea drepturilor apărării”, a declarat, prin intermediul unui comunicat, Christine Fages, purtător de cuvânt adjunct al Ministerului francez de Externe. „După cum am subliniat constant, respectarea statului de drept este un element cheie al edificării parteneriatului dintre Franţa, Uniunea Europeană şi Ucraina”, a adăugat ea.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la arestarea fostului premier ucrainean şi opozant Iulia Timoşenko, potrivit AFP.

‘Contextul şi condiţiile (arestării Iuliei Timoşenko) suscită îngrijorare cu privire la motivaţiile politice ale acestei decizii şi punerea în practică a statului de drept în Ucraina’, afirmă Jerzy Buzek într-un comunicat.

Preşedintele Parlamentului European a cerut autorităţilor ucrainene să respecte ‘principiile şi valorile comune’ care stau la baza relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi vecinii săi.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: