vineri

27 mai, 2022

Italia – vaccinarea obligatorie a celor peste 50 ani; Franța – certificatul de vaccinare, adoptat după 3 zile de dezbateri

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 ianuarie, 2022

Valul 5 al pandemiei Covid-19 determină guvernele din UE să ia măsuri urgente pentru a împiedica o eventuală blocare a economiei. Guvernul italian a decis miercuri obligativitatea vaccinării persoanelor în vârstă de peste 50 de ani. În Franța, după trei zile de dezbateri tumultoase, Adunarea Naţională a adoptat joi, la primele ore ale dimineţii, în prima lectură, proiectul de lege ce transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinar.

Premierul francez Jean Castex a venit el însuşi miercuri după-amiaza să le ceară parlamentarilor să accelereze aprobarea proiectului de lege, după blocajul provocat de afirmaţiile lui Emmanuel Macron, care şi-a declarat intenţia de a-i „scoate din sărite” pe cei cinci milioane de nevaccinaţi.

Anunţat în decembrie de executivul francez în faţa epidemiei galopante de Covid-19, textul privind pașaportul de vaccinare a fost aprobat la orele 05:25 de către 214 parlamentari, ai majorităţii, precum şi de unii membri ai formațiunii Republicanii (dreapta) şi din Partidul Socialist (stânga).


Împotrivă au votat 93 de deputaţi, cei ai extremei stângi şi extremei drepte, precum şi 3 disidenţi din partidul majoritar de centru-dreapta. De asemenea, 27 de deputaţi s-au abţinut, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Proiectul de lege mai trebuie să fie examinat de Senatul dominat de dreapta, la începutul săptămânii viitoare, pentru a intra în vigoare pe 15 ianuarie, după cum doreşte guvernul, însă este de aşteptat ca acest lucru să fie amânat cu câteva zile.

Odată intrat în vigoare, toate persoanele de peste 12 ani vor trebui să facă dovada vaccinării pentru a accede la activităţi recreative, la restaurante şi baruri, târguri şi transportul public interregional. Un test negativ nu va mai fi suficient, exceptând accesul către instituţiile şi serviciile de sănătate.

Printre amendamente, deputaţii au majorat de la 12 la 16 ani vârsta de la care va fi necesar un paşaport de vaccinare pentru ieşirile cu şcoala sau activităţi extraşcolare.

Italia – vaccinare obligatorie a persoanelor peste 50 de ani


Guvernul italian, confruntat cu o creştere bruscă a contaminărilor, a decis miercuri să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani, una dintre categoriile demografice vulnerabile în fața SARS-CoV-2.

Măsura intră în vigoare imediat și se va derula până pe 15 iunie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Dorim să încetinim curba contaminărilor şi să îi determinăm pe italienii care nu au fost încă vaccinaţi să facă acest lucru”, a explicat premierul Mario Draghi în cadrul şedinţei de guvern în care a fost adoptată această măsură, citat într-un comunicat al executivului.

„Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi”, a adăugat el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: