vineri

29 martie, 2024

18 septembrie, 2020

Electoratul italian va decide în cadrul unui referendum care are loc duminică și luni dacă dorește reducerea numărului de parlamentari, de la 945 la 600, transmite Politico.

Votul, care coincide cu alegerile locale, este un test important pentru coaliția aflată la guvernare, condusă de partidul anti-establishment ”Mișcarea 5 Stele”. Cele mai recente sondaje, publicate în urmă cu două săptămâni, indică o majoritate în favoarea reducerii numărului de parlamentari.

Anul trecut, parlamentarii tuturor formațiunilor politice mari au semnalat că ar fi dispuși să voteze în favoarea amendării Constituției în sensul reducerii numărului de deputați de la 630 la 400 și al senatorilor de la 315 la 200.


Argumentele în favoarea scăderii numărului de parlamentari sunt reducerea birocrației și a costurilor. Oponenții măsurii susțin că va slăbi democrația și economiile ar fi minimale.

Dezbaterea politică a legat niște prietenii ciudate: 5 Stele și aliații săi susțin măsura, la fel și opozanții de extremă dreaptă Liga lui Matteo Salvini și Frații Italiei, conduși de Giorgia Meloni, care nu au făcut campanie în favoarea măsurii, dar sunt de acord cu ea.

Doi foști prim-miniștri, Silvio Berlusconi de la Forza Italia și Matteo Renzi de la Italia Viva (care a pierdut guvernarea în 2016 în urma unui referendum similar), nu au linii oficiale de partid și le permit adepților să voteze liber. Adăugând confuzie, unele figuri proeminente din Partidul Democrat se opun liniei oficiale și spun că nu vor vota amendamentul constituțional.

Reducerea numărului de parlamentari ar însemna economii bugetare de 57 de milioane de euro pe an, potrivit Observatorului costurilor publice din Italia, un grup de analiză condus de un fost oficial al Fondului Monetar Internațional (FMI), Carlo Cottarelli.


”Este o cifră foarte mică – 0,007% din cheltuielile publice totale ale Italiei”, a comentat Cottarelli. În opinia sa, mai eficientă ar fi reducerea costurilor asociate fiecărui parlamentar, cum ar fi salariile acestora. ”Transmitem un mesaj greșit (Europei și cetățenilor, n.r.). Alegem calea cea mai ușoară pentru a da impresia că implementăm reforme serioase”, a adăugat el.

Italia are cel mai mare număr de parlamentari din UE în termeni absoluți, dar era relativ aproape de media UE în ceea ce privește numărul de parlamentari raportat la populație, potrivit unui raport al guvernului de la Roma.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: