duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 august, 2019

Premierul italian, Giuseppe Conte, și-a anunțat marți demisia, punând astfel capăt coabităriide 14 luni dintre Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Liga Nordului, chiar înaintea moțiunii de cenzură. „Această guvernare ia sfârșit aici,” a declarat Conte, de la tribuna parlamentului.

„Dragă Matteo Salvini, ar fi trebuit să retragi miniştrii din Guvern. Eu aş fi fost avocatul poporului, dar din cauza acestei acţiuni Guvernul acesta se încheie aici, voi merge la preşedintele ţării pentru a-i oferi demisia mea din funcţia de prim-ministru”, a declarat Giuseppe Conte.

Demisia îi va fi înaintată preşedintelui Sergio Mattarella, care va avea consultări în vederea identificării unei noi majorități parlamentare. Dacă acest lucru va fi imposibil, președintele va convoca alegeri parlamentare anticipate.


Moțiunea ce ar fi trebuit să aibă loc marți a fost inițiată de Liga Nordului (extremă-dreapta), al cărui lider, ministrul de Interne Matteo Salvini, insista de de la începutul lunii pentru organizarea alegerilor anticipate. ministru de Interne, cel care a cerut în urmă cu 12 zile alegeri anticipate.

Matteo Salvini se bucură de popularitate crescută în Italia – sondajele îi atribuie în jur de 40% la capitolul încredere – în ciuda acuzațiilor că partidul său a fost finanțat din Rusia în ultima campanie electorală.

Vicepremierul Luigi Di Maio, liderul formaţiunii Mişcarea Cinci Stele (M5S), a declarat că nu se teme de posibilitatea convocării de alegeri anticipate.

Sondajele de opinie indică un avans considerabil al Ligii, în special ca urmare a poziţiei sale antiimigraţie. La alegerile de anul trecut, M5S a obţinut de două ori mai multe voturi decât formaţiunea populistă condusă de Salvini, însă sondajele de opinie sugerează o inversare a popularităţii celor două partide.


Înainte să-și anunțe demisia, Conte a avertizat că decizia lui Salvini „are consecințe importante asupra țării și a economiei ei.”

Potrivit presei italiene, PD şi M5S ar fi avut în ultimele zile mai multe discuții pentru realizarea unui ”Guvern puternic”.

Italia este a treia economie a zonei euro.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: