marți

23 iulie, 2024

10 aprilie, 2023

Guvernul Meloni pregătește noi măsuri pentru creșterea natalității, după ce numărul nou-născuților a atins în 2022 un nou minim istoric, scrie Euractiv..

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (Istat), la 1 ianuarie 2023, există aproximativ 58 de milioane de rezidenți italieni, cu 3% mai puțini față de anul precedent. În 2021, tendința de diminuare a populației a fost atribuită în principal pandemiei de Covid-19.

Cauzele sunt reprezentate de un exces de decese (713.000) față de numărul scăzut al nașterilor (393.000), evoluții ce nu au mai fost compensate de migrație, a explicat Istat.


Persoanele de peste 65 de ani reprezintă 24,1% din totalul populației (comparativ cu 19,2 % în România), iar numărul cetățenilor străini se ridică la aproximativ cinci milioane (+3,9% față de 2022).

Migranții au reședința preponderent în nord, de aceea regiunea înregistrează o scădere mai temerată a populației, în comparație cu sudul Italiei, unde  diminuarea este deosebit de pronunțată – de minus 6,3%.

Pentru prima dată, nașterile au coborât sub plafonul de 400.000

Pentru prima dată de la unificarea Italiei, nașterile în 2022 au scăzut sub pragul de 400.000 la 393.000, .


Aceste cifre sunt explicate parțial de faptul că multe cupluri nu doresc să aibă copii sau se limitează la un copil, dar și îmbătrânirii populației feminine de vârstă fertilă.

Minister pentru problema natalității

După alegerile generale din septembrie 2022, premierul Georgia Meloni a creat un minister ad-hoc pentru a aborda problema natalității, așa cum promitea în canpania electorală.

Ministrul Familiei, Natalității și Egalității de Șanse, Eugenia Roccella, a comentat datele recente Istat, asigurând că abordarea urgenței demografice este o prioritate de vârf a guvernului: „Am început să ne ocupăm de asta din prima zi (a preluării guvernării – n.red.) și vom continua să facem asta cu hotărâre”, a spus ministrul.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: