vineri

26 aprilie, 2024

1 iunie, 2018

Noul ministru italian al economiei şi al finanţelor, Giovanni Tria, este un profesor de economie politică puțin cunoscut, critic al politicilor economice ale UE, dar favorabil menţinerii Italiei în Zona Euro.

Giovanni Tria a scris recent că regulile fiscale ale UE ar trebui schimbate, astfel încât să permită investițiile publice în scopul stimulării creșterii economice și a criticat marele excedent al contului curent german, la fel ca mulți alții.

Totuși, ministrul de Finanțe italian nu este adeptul unui așa numit „plan B” de ieșire a Italiei din Zona Euro, potrivit Reuters.


„Nu este în interesul nostru să o părăsim”, a afirmat el, chiar dacă crede, ca mai mulţi economişti din Liga, că zona euro trebuie reformată, potrivit AFP.

Totodată, Giovanni Tria este adeptul simplificării sistemului fiscal italian și, cu prilejul publicării programului comun al populiştilor, a salutat în special promisiunea unui tip de cotă unică de impozit (flat tax), în două trepte de 15% sau 20% în funcţie de venituri, potivit AFP.

Noul ministru de Finanțe italian este favorabi și creşterii Taxei pe Valoare Adăugată, dar nu și cu așa numitul „venit pentru cetăţenie”, idee promovată de Mișcarea 5 stele, care seamănă cu aceea a venitului minim garantat.

„Nu ştim încă ce va fi acest venit pentru cetăţenie şi nici ce resurse vor fi necesare sau pentru câte persoane”, a spus Giovanni Tria, exprimându-şi temerile că Italia ar putea deveni „o societate în care o parte a populaţiei (cea din Nordul bogat) produce şi cealaltă (din Sudul sărăcit) consumă”.


Giavanni Tria are 69 de ani, este născut la Roma în 1948 și jurist de formaţie, în prezent preşedinte al Şcolii naţionale de administraţie din Italia. Predă economie politică la Universitatea Tor Vergata, de la periferia Romei.

Noul guvern italian

Noul guvern italian va depune jurământul vineri după-amiază în faţa preşedintelui republicii Sergio Mattarella, urmând să ceară votul de încredere al Parlamentului la începutul săptămânii viitoare

Consiliul de Miniștri este o echipă restrânsă de 18 miniştri, dintre care cinci femei, și este rezultatul unui compromis de ultimă oră, în iminența organizării de noi alegeri anticipate.

Componența executivului respectă echilibrul între cele două forţe populiste care îl compun, Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S).

Premierul, Giuseppe Conte, făcea parte din echipa guvernamentală propusă de M5S înainte de alegerile legislative de la 4 martie.

M5S este o mişcare antisistem și este reprezentată de opt miniştri: dezvoltare economică şi muncă (super-minister încredinţat liderului său Luigi Di Maio), justiţie, relaţii cu parlamentul, portofoliul dedicat sudului, apărare, infrastructură şi transporturi, cultură şi turism şi mediu.

Liga (extremă dreaptă) obţine şapte ministere: interne (atribuit liderului Matteo Salvini), afaceri europene, funcţie publică, afaceri regionale, familie şi persoane cu handicap, agricultură şi educaţie.

La aceste portofolii se adaugă postul, strategic, de secretar al preşedintelui Consiliului, atribuit mâinii drepte a lui Matteo Salvini, Giancarlo Giorgetti.

Ministru de externe va fi „tehnocratul” Enzo Moavero Milanesi, deja ministru în guvernele lui Mario Monti (2011-2013) şi Enrico Letta (2013-2014).

Cele cinci femei vor ocupa posturile de la apărare, sănătate, funcţie publică, afaceri regionale şi de la Ministerul Sudului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: