sâmbătă

15 iunie, 2024

27 mai, 2024

Acordul privind migranții încheiat de Albania cu Italia este „unic”, în pofida interesului manifestat de alte guverne, a declarat premierul albanez Edi Rama într-un interviu acordat Financial Times.

„Este un caz singular, 100% unic”, a declarat premierul Rama, referindu-se la numeroasele solicitări sosite din partea unor state UE după ce Tirana a convenit cu Roma preluarea procesării unor cereri de azil înregistrate în Italia. „Eu am spus nu. Pentru că nu are sens pentru mine. Italia este foarte specială pentru noi, mai mult decât o relație strategică. Este o prietenie foarte adânc înrădăcinată”, a explicat oficialul de la Tirana excepția cu totul specială făcută la solicitarea Romei.

Italia a obținut două centre pentru imigranți în Albania

La începutul acestui an, Albania a ratificat un acord controversat pentru a reține pe teritoriul său mii de migranți reținuți de autoritățile italiene în fiecare an în Marea Mediterană, în așteptarea procesării lor.


Este un succes uriaș al Romei, în condițiile în care alte state UE nu reușesc să convingă nicio țară terță să preia refugiați, în condițiile în care alte sosiri sunt așteptate, ca urmare a situației din Orientul Mijlociu.

Într-unul dintre centre vor fi înregistraţi migranţii, iar în celălalt vor fi instalaţi în timp ce aşteaptă un răspuns la cereri de azil.

Costul acestor două proiecte este estimat între 650 şi 750 de milioane de euro pe o periadă de cinci ani, sumă ce va fi asigurată de către italieni.

Cheltuielile de construcţie a celor două centre şi infrastructurilor necesare în vederea funcţionării acestora, securitatea şi îngrijirea medicală a solicitanţilor de azil urmează să fie susţinute 100% de către partea italiană, potrivit autorităţilor albaneze, conform AFP.


Autorităţile italiene urmează, de asemenea, să asigure și menţinerea ordinii în centre.

Cele două centre urmează să fie gestionate de către Roma – pe teritoriul unei ţări care nu face parte din Uniunea Europeană (UE), dar care aspiră să adere la blocul comunitar.

36.000 – numărul imigranților ce ar putea trece anual prin aceste centre

Premierul italian Giorgia Meloni a evocat luni acest acord şi a anunţat că 36.000 de migranţi ar putea să treacă – pe an – prin aceste centre albaneze, dar că realizarea acestui obiectiv depinde de rapiditatea cu care Italia poate soluţiona cereri de azil.

Aceste centre urmează să funcţioneze sub jurisdicţie italiană şi să fie deschise în primăvara lui 2024.

Poliţia albaneză urmează dă fie responsabilă în afara centrelor şi pe timpul ”transportului migranţilor dntr-o zonă în alta”.

Aproape 158.000 de migranţi au sosit în Italia în 2023, în creştere faţă de cei 105.000 din 2022, potrivit Ministerului italian de Interne.

Opoziţia albaneză a denunțată acordul, susținând că aceste reprezintă o renunţare la suveranitatea teritorială a Albaniei. Dreapta albaneză acuză Guvernul socialist al lui Edi Rama de faptul că pune în pericol ”securitatea naţională”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: