miercuri

21 februarie, 2024

5 februarie, 2024

Italia va investi 90 de milioane de euro într-o fabrică de panouri fotovoltaice a Enel din Sicilia, susţinând planul companiei de a deveni principalul producător european în domeniu, a anunțat sâmbătă premierul Giorgia Meloni.

”Sunt 90 de milioane de euro (97 de milioane de dolari) pentru acest proiect din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (NRRP)… ceea ce va permite fabricii actuale să se consolideze şi să fie înfiinţată o nouă linie de producţie”, a spus Meloni la sfârşitul vizitei ei la uzina 3Sun, din oraşul Catania, citată de Reuters.

Ea a adăugat: ”Pariul nostru este ca regiunea Catania să devină unul dintre cele mai importante noduri în producţia de panouri solare”.

1.000 de noi locuri de muncă în cea mai săracă regiune din Italia


Capacitatea de producţie existentă a fabricii de aproximativ 200 de megawaţi (MW) pe an este programată să se extindă la 3 gigawaţi (GW) până la sfârşitul acestui an, cu o întârziere de şase luni faţă de ceea ce a fost anunţat iniţial de Enel în 2022.

Meloni a spus că scopul este de a crea 700 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului 2024 şi alte 1.000 indirect, în companiile care lucrează cu uzina 3Sun.

Proiectul de creştere a capacităţii fabricii vine în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să accelereze trecerea la surse regenerabile şi să pună capăt dependenţei sale de gazele importate din Rusia.

Meloni, care a preluat conducerea guvernului italian în octombrie 2022, s-a angajat să stimuleze sursele regenerabile în sud, pentru a încerca să abordeze deceniile de subdezvoltare.


”Ne dorim şi trebuie să fim competitivi în acest sector în comparaţie cu jucătorii asiatici”, a spus Meloni sâmbătă.

În ianuarie, Enel a asigurat un pachet financiar de 560 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi un grup de bănci italiene, conduse de UniCredit, pentru a extinde fabrica.

Alte fonduri pentru fabrică vor veni din fondul de inovare al Uniunii Europene pentru proiecte de tehnologie verde.

Grupul energetic este, de asemenea, în discuţii cu potenţiali investitori pentru a putea vinde până la 50% în fabrică, au spus surse apropiate situaţiei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: