România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Italia / Guvernul aprobă cheltuieli suplimentare de 25 miliarde euro urcând deficitul la 11,9% din PIB
de Iulian Soare , 23.7.2020
Guvernul italian a aprobat miercuri cheltuieli suplimentare în valoare de 25 miliarde de euro, a treia intervenție majoră în economie făcută în ultimele luni cu scopul de a atenua efectele crizei generate de coronavirus, anunță Reuters.
Noul pachet de stimulare economică, ce presupune împrumuturi adiționale, va majora deficitul bugetar pe 2020 la 11,9% din PIB, mai mare față de ținta stabilită în aprilie, de 10.4% din PIB. Deficitul bugetar al Italiei în 2019 a fost de 1.6% din PIB, cel mai mic din ultimii 12 ani.
Roma își va vedea anul acesta datoria publică crescând la 157.6% din PIB.
„Este esențial să continuăm sprijinirea sistemului de producție și veniturile cetățenilor”, a anunțat printr-un comunicat biroul premierului Giuseppe Conte după măsura adoptată în cadrul unei ședințe avute miercuri noaptea.
Guvernul italian speră ca noile cheltuieli să țină pe linia de plutire economie în timp ce așteaptă cele peste 200 de miliarde de euro în granturi și împrumuturi care i-ar reveni Italiei prin fondul de relansare economică convenit de liderii Uniunii Europene în cursul acestei săptămâni.
O parte din cheltuielile suplimentare vor fi folosite pentru a le permite oamenilor plata taxelor în tranșe eșalonate și pentru extinderea programului de susținere a salariilor cu încă 18 săptămâni, potrivit unei surse guvernamentale.
Companiile cele mai afectate în prima jumătate a lui 2020 vor putea beneficia de schema de ajutor cu condiția să nu efectueze disponibilizări.
Noul pachet de asistență economică vine după ce Roma a aprobat anterior încă 75 de miliarde de euro pentru susținerea afacerilor și familiilor. Guvernul italian a alocat până acum 180 de miliarde de euro, inclusiv împrumuturi bancare garantate de stat.
Pe de altă parte, Italia este cel mai mare beneficiar al fondurilor alocate din Fondul de revenire și din următorul buget multianual UE, așa cum arată acum decizia Consiliului European: 209 miliarde euro.