Italia: Măsuri de 3 miliarde de euro pentru micșorarea facturilor la energie
miercuri

27 octombrie, 2021

Italia anunță măsuri de 3 miliarde de euro pentru micșorarea facturilor la energie

24 septembrie, 2021

Premierul Mario Draghi a anunțat măsuri în valoare de trei miliarde de euro pentru a micșora facturile la gaz și electricitate ale italienilor, transmite Euractiv.

”În absența intervenției guvernamentale, prețul electricității ar putea crește cu 40% în următorul trimestru, iar cel al gazului cu 30%”, a comentat Mario Draghi.

Premierul a anunțat trei tipuri de măsuri. Circa doua miliarde de euro vor fi alocați pentru reducerea costurilor generale ale sistemului.  Aceste costuri reprezintă sume suplimentare de bani adăugate pe facturile italienilor pentru a acoperi măsuri precum stimulentele acordate energiilor regenerabile.


Alte 450 de milioane de euro vor fi alocate familiilor vulnerabile sub formă de subvenții pentru plata facturilor, iar cea de-a treia măsură vizează reducerea TVA-ului cu 5% la livrările de gaze.

Italia este foarte dependentă de importuri (70% din necesarul de energie). Asociația consumatorilor Unione Nazionale Consumatori susține că reducerea costurilor sistemului nu ar fi suficientă pentru a ajuta familiile aflate în dificultate, iar guvernul ar trebui, de asemenea, să reducă și accizele.

Europa se confruntă cu prețuri crescânde ale energiei, pe măsură ce economia își revine din șocul generat de pandemia de coronavirus și pe măsură ce iarna se apropie. Un alt factor care contribuie la actuala criză este nivelul redus al rezervelor de gaze naturale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.


Administraţia premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei şi va continua utilizând acelaşi mecanism, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Intervenţia a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr