miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 septembrie, 2021

Premierul Mario Draghi a anunțat măsuri în valoare de trei miliarde de euro pentru a micșora facturile la gaz și electricitate ale italienilor, transmite Euractiv.

”În absența intervenției guvernamentale, prețul electricității ar putea crește cu 40% în următorul trimestru, iar cel al gazului cu 30%”, a comentat Mario Draghi.

Premierul a anunțat trei tipuri de măsuri. Circa doua miliarde de euro vor fi alocați pentru reducerea costurilor generale ale sistemului.  Aceste costuri reprezintă sume suplimentare de bani adăugate pe facturile italienilor pentru a acoperi măsuri precum stimulentele acordate energiilor regenerabile.


Alte 450 de milioane de euro vor fi alocate familiilor vulnerabile sub formă de subvenții pentru plata facturilor, iar cea de-a treia măsură vizează reducerea TVA-ului cu 5% la livrările de gaze.

Italia este foarte dependentă de importuri (70% din necesarul de energie). Asociația consumatorilor Unione Nazionale Consumatori susține că reducerea costurilor sistemului nu ar fi suficientă pentru a ajuta familiile aflate în dificultate, iar guvernul ar trebui, de asemenea, să reducă și accizele.

Europa se confruntă cu prețuri crescânde ale energiei, pe măsură ce economia își revine din șocul generat de pandemia de coronavirus și pe măsură ce iarna se apropie. Un alt factor care contribuie la actuala criză este nivelul redus al rezervelor de gaze naturale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.


Administraţia premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei şi va continua utilizând acelaşi mecanism, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Intervenţia a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: