Israel: Iran ar putea avea materialele pentru bomba atomică în 2 luni
duminică

24 octombrie, 2021

Israelul estimează că Iranul va avea în două luni materialele necesare realizării bombei atomice

26 august, 2021

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz (foto), susține că Iranul va avea în două luni materialele necesare fabricării unei bombe atomice, motiv pentru care a cerut comunității internaționale un plan diferit față de reaplicarea acordului nuclear din 2015, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”Nu știm dacă regimul iranian va fi dispus să semneze un acord și să revină la masa negocierilor, dar comunitatea internațională trebuie să construiască un plan B viabil pentru a opri Iranul de pe drumul său către arma nucleară”, a semnalat Benny Gantz, la o întâlnire cu circa 60 de ambasadori, la Tel Aviv.

Premierul israelian Naftali Benet se află zilele acestea la Washington, în prima sa vizită oficială. El va discuta joi cu președintele american Joe Biden depre amenințarea nucleară iraniană. Naftali Benet va propune soluții alternative acordului nuclear din care SUA s-au retras în urma deciziei fostului președinte Donald Trump și pe care statele semnatare (G5+1) care l-au negociat cu Iranul încearcă acum să-l readucă în vigoare sau să-l renegocieze cu Teheranul.


Israelul s-a împotrivit mereu acestui acord, susținând că s-au făcut prea multe concesii Iranului prin ridicarea aproape totală a sancțiunilor fără oprirea completă a programului de îmbogățire a uraniului.

Ministrul israelian al apărării a mai semnalat la întâlnirea cu ambasadorii că Israelul poate desfășura o acțiune militară unilaterală împotriva Iranului.

Israelul are mijloacele de a acționa și nu va ezita să o facă. Nu exclud posibilitatea ca Israelul să fie nevoit să acționeze în viitor pentru a preveni un Iran nuclear”, a indicat Benny Gantz.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe de altă parte, el a asigurat că Iranul se află în spatele atacului cu dronă din luna iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street, navă operată de o companie israeliană, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, un român şi un britanic.


”Evaluarea noastră este că drona folosită în atac a fost lansată de pe teritoriul iranian, cu aprobarea conducerii iraniene”, a spus ministrul Gantz.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr