Curtea Supremă a Israelului a ordonat duminică seara îngheţarea supravegherii pe telefoanele mobile a persoanelor contaminate cu noul tip de coronavirus, suspendând legislaţia ce ar permite utilizarea limitată a acestei urmăriri, scrie Agerpres, care preia dpa.
O astfel de legislaţie ar urma să fie votată „în cursul a cel mult câteva săptămâni”, se spune într-un comunicat al Curţii Supreme.
Supravegherea de către Shin Bet, serviciul de securitate internă, trebuie să înceteze începând de joi, se precizează în comunicat.
Supravegherea a fost autorizată la mijlocul lui martie printr-o ordonanţă de urgenţă a cabinetului tehnocrat condus de premierul Benjamin Netanyahu.
La acea vreme, în legislaţia israeliană erau întrunite criteriile pentru folosirea Shin Bet în scopuri stricte de securitate, inclusiv „asigurarea şi promovarea intereselor naţional vitale”, a informat preşedinta Curţii Supreme, Esther Hayat.
Însă o lovitură puternică la adresa dreptului constituţional la viaţă privată „nu trebuie luată cu uşurinţă” a adăugat ea. Şi aceasta pentru că a permite guvernului să folosească Shin Bet pentru a supraveghea cetăţeni care nu intenţionează să atace statul şi fără a avea consimţământul lor „constituie o problemă serioasă”, a atenţionat ea.
O variantă potrivită care să respecte viaţa privată trebuie găsită cât mai curând posibil, a decis Esther Hayat.
Shin Bet a urmărit telefoanele persoanelor contaminate, pentru a-i identifica pe cei care au intrat în contact cu acestea înainte de diagnosticare.
Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a aprobat oficial implicarea temporară a Shin Bet.
Autoritatea israeliană pentru Protecţia Intimităţii s-a opus aprobării acestei măsuri, considerând-o extremă, iar liderul partidului pacifist Meretz, Nitzan Horowitz, a cerut anularea ei. „A urmări, a ţinti şi a supraveghea cetăţenii cu ajutorul bazelor de date şi a tehnologiei sofisticate se poate transforma într-o gravă încălcare a intimităţii şi libertăţilor civile de bază” şi acesta este motivul pentru care astfel de demersuri „sunt interzise în ţările democratice”, a arătat Horowitz.