joi

30 mai, 2024

20 mai, 2021

Armata israeliană a anunţat joi că a „neutralizat” un sistem ramificat de tuneluri săpate de militanţii grupării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza. Potrivit The Guardian, în jur de 12 atacuri israeliene au vizat și depozite de armament sau ”infrastructură militară amplasată în locuințele unor comandanți militari Hamas”, între care Khan Younis.

Atacurile cu rachete din Fâșia Gaza spre Israel s-au oprit pentru opt ore în noaptea de miercuri spre joi, însă au fost reluate dimineața, la granița dintre Israel și Fâșia Gaza. În replică, armata israeliană a continuat atacurile aeriene spunând că vrea să descurajeze gruparea islamistă să mai atace în viitor.


În aceste condiții, un înalt oficial din grupul militant Hamas a prezis o încetare a focului în câteva zile. Ministrul israelian al informațiilor a anunțat însă, joi, că Israel își va opri ofensiva numai atunci când își va atinge obiectivele, informează Reuters.

Forţele de apărare ale Israelului susţin că avioanele sale au distrus peste 90 kilometri de tuneluri care compun reţeaua subterană cunoscută drept aşa-zisul „metrou din Gaza”, despre care se spune că ar fi „un oraş sub oraş”

Armata israeliană a declarat că tunelurile au fost construite timp de cinci ani şi au permis grupării Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, să deplaseze dintr-un loc în altul muniţii, combatanţi şi alimente. Potrivit IDF, circa 4.070 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza în direcţia Israelului în ultima săptămână şi jumătate.

Israelienii care locuiesc în zone frecvent vizate de rachetele din Gaza și-au început ziua de lucru joi fără sunetul obișnuit al sirenelor de avertizare, dar după o pauză de opt ore, sirenele s-au auzit din nou în sudul Israelului. Nu au fost raportate victime sau pagube.


Întrebat la postul public de radio Kan dacă un armistițiu va începe de vineri, ministrul israelian al informațiilor Eli Cohen a spus: „Nu. Cu siguranță vedem o presiune internațională semnificativă, însă vom termina operațiunea când vom decide că ne-am atins obiectivele”.

După apelul preşedintelui american Joe Biden pentru o detensionare imediată a confruntărilor soldate cu 239 de morţi în zece zile, în cea mai mare parte palestinieni, şi eşecul unei rezoluţii a Franţei la ONU, blocată de SUA, a venit rândul Germaniei să se implice diplomatic.

Şeful diplomaţiei germane Heiko Mass s-a deplasat în regiune şi are programate pentru joi discuţii în Israel şi în Cisiordania cu înalţi responsabili israelieni şi cu şeful Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, însă nu va discuta cu reprezentanţii grupării Hamas, calificată drept „organizaţie teroristă” de SUA şi Uniunea Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: