Rolul statului în economie este supradimensionat în România, fiind de două ori mai însemnat decât la nivel european, a arătat joi Ismail Radwan, economist al Băncii Mondiale, avertizând că sectoarele în care companiile de stat deţin cele mai semnificative ponderi sunt cele mai necompetitive sectoare de la nivel naţional.
„O mare parte a economiei este încă în mâinile statului. (…) Când ne uităm la sectorul companiilor de stat, vedem peste 1.400 de companii care sunt încă în portofoliul statului. Peste 300.000 de persoane sunt angajaţi ai acestor companii, o treime de milion de angajaţi dintr-o forţă de muncă de 9 milioane de persoane, de două ori mai mult decât media europeană. Ştim că veniturile acestui sector se ridică la 70 de miliarde de lei, adică 11% din economie, de două ori mai mult decât media europeană”, a declarat Ismail Radwan, la o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.
Economistul Băncii Mondiale a avertizat că sectoarele unde statul este un actor important sunt mai puţin competitive decât cele în care prezenţa privată este majoritară.
„Ştim că sectoarele în care statul are supremaţie sunt mai puţin competitive decât sectoarele private”, a spus el.
În sectorul extractiv, prezenţa statului este de 58%, în sectorul energiei 53%, iar în sectorul transporturilor de 34%, a subliniat economistul.
„Acestea rămân foarte necompetitive din cauza dominaţiei statului, în special sectorul energiei şi al transporturilor. Acestea au impact şi asupra industriei, logisticii, exporturilor, asupra investiţiilor străine. Trebuie să ne uităm mai atent la unele dintre aceste sectoare”, a declarat Ismail Radwan.
În opinia sa, soluţiile de restructurare ar viza privatizarea companiilor, România având o experienţă pozitivă în ceea ce priveşte privatizarea companiilor de stat prin listarea unor pachete majoritare pe bursă. O altă soluţie, pentru companiile ce nu pot fi privatizare, ar fi îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi continuarea monitorizării activităţii acestor întreprinderi.
„Guvernul nu are niciun motiv să facă afaceri. Cred că acest lucru este foarte adevărat, în special în cazul României. Aveţi în continuare foarte multe afaceri mici fără niciun motiv real, cum ar fi minele de sare, unele hoteluri„, a punctat economistul.
Ismail Radwan susţine că în lumea modernă, competiţia este esenţială pentru supravieţuire. În acest sens el a relatat o anectodă. În fiecare dimineaţă, în savanele africane se trezeşte o antilopă care ştie că pentru a supravieţui trebuie să alerge mai repede decât cel mai rapid dintre lei. Totodată, un leu se trezeşte în fiecare dimeneaţă, ştiind că trebuie să fie mai rapid decât cea mai lentă antilopă pentru a nu muri de foame.
„Când răsare soarele, trebuie să începi să alergi”, a conchis economistul.