Islanda îşi retrage oficial candidatura la Uniunea Europeană - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Islanda îşi retrage oficial candidatura la Uniunea Europeană

22 februarie, 2014

Coaliţia de centru-dreapta aflată la conducerea Islandei a decis vineri să retragă oficial candidatura acestei ţări la Uniunea Europeană.

Ministrul de Externe, Gunnar Bragi Sveinsson, va depune la Parlament, săptămâna viitoare, o rezoluţie pentru încetarea oficială a procesului de aderare a Islandei la Uniunea Europeană, scrie presa internaţională.

Această ţară, cu 320.000 de locuitori, şi-a depus în 2010 candidatura de aderare la UE.


În 2013, după ce Partidul Progresului (de centru) şi Partidul Independenţei (de dreapta) au câştigat alegerile parlamentare şi au ajuns la guvernare, organismele de aderare au fost dizolvate, după ce în campanie fusese deja suspendată activitatea lor.

Vineri, liderii celor două partide au ajuns la un acord pe proiectul de legeprin care i se solicită Guvernului de la Reykjavik să retragă oficial candidatura de aderare la Uniune.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Proiectul menţionează că o altă candidatură nu va fi depusă decât în urma unui referendum care să aprobe acest lucru.

Islanda s-a aflat de mai multe ori în conflict cu UE din cauza disputelor pe problema pescuitului, principala industrie din această ţară. Printre subiectul care au creat disensiuni între UE şi Islanda se numără vânătoarea balenelor şi cota stabilită pentru macrou, cotă crescută în pofida opoziţiei Uniunii.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr