Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a contrazis, marți, prognozele unor economiști, potrivit cărora cursul euro se îndreaptă către 5 lei.
”Aş spune că o asemenea prognoză suferă, ca să fiu delicat. Dacă nu aş fi delicat aş spune că suferă rău”, a spus Isărescu.
El a comparat situația actuală cu cea din 2007-2008, când euro creștea puternic față de dolar, Isărescu arătând că acum tendința este inversă.
Astfel, moneda unică europeană ar putea scădea la același nivel cu dolarul, dacă ”se întâmplă ceva rău în Grecia”.
”Ce ne deosebeşte de prognozele României prezent versus 2007-2008? În 2007-2008, euro se întărea faţă de dolar, în 2011-2012 era de-a-ndoaselea. Era 1,5 dolari/euro, acum se duce spre 1,2, poate chiar 1,1. Cred că riscă cei care vorbesc despre o prognoză aproape firească a cursului spre 5 lei pe euro dacă se întâmplă ceva în Grecia. Dacă se întâmplă ceva în Grecia, cursul euro/dolar se duce spre 1. Credeţi că aici ochii nu sunt deja aţintiţi la raportul de aici de la Banca Naţională între euro şi dolar?”, a spus Mugur Isărescu.
Duminică, la PRO TV, directorul general al ING Bank România, Mișu Negrițoiu, arăta că se poate ajunge la un curs de 5 lei pe euro anul acesta.
”Prognoza (ING – n.r.) de până acum pentru sfârşitul anului era cam unde este leul azi. Evident, că la data respectivă nu aveam în calcul evoluţiile mai ales din zona euro, alegerile din Grecia, şi tot așa. Dar eu cred că leul se poate îndrepta uşor către 5 unităţi pe euro”, a spus Negriţoiu.
Negrițoiu a atras atenția că România are două vulnerabilități majore: expunerea sectorului bancar la criza financiară din zona euro și politica monetară a BNR.
”La noi vulnerabilitatea este în creştere din două considerente: o dată suntem vulnerabili la expunerea grecească în România şi problema României este parte din problema Greciei, având în vedere expunerea în sectorul bancar, iar în al doilea rând tipicul politicii noastre monetare este unul destul de mult legat de euro, având în vedere dimensiunea portofoliului de credite denominate în euro. Aceasta introduce un plus de risc şi vulnerabilitate”, a susținut șeful ING România.