joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 octombrie, 2016

premierPremierul iraqian Haider al-Abadi (foto) a avertizat Turcia că menţinerea trupelor sale în nordul Iraq-ului ar putea duce la un “război regional”, în perioada în care în ambele state au fost convocați ambasadorii celuilat, Reuters caracterizând situația drept ”impas diplomatic”

Haider al-Abadi, care a vorbit marţi seara într-o conferinţă de presă, a reacţionat la decizia Parlamentului turc de săptămâna trecută de a prelungi mandatul care permite operaţiunile militare împotriva organizaţiilor teroriste din Iraq şi Siria cu încă un an.

“Am cerut de mai multe ori părţii turce să nu intervină în chestiunile iraq-iene şi mă tem că aventura turcă s-ar putea transforma într-un război regional. Comportamentul conducerii turce nu este acceptabil şi nu vrem să intrăm într-o confruntare militară cu Turcia”, a spus premierul Abadi.


Declarația premierului este susținută de  Parlamentul iraqian, care a votat marţi un text prin care condamnă decizia legislativului turc și cere retragerea urgentă a celor aproximativ 2.000 de soldați turci.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Turcia a anunţat că a desfăşurat trupe la o bază din nordul Iraq-ului la sfârşitul anului trecut, în cadrul unei misiuni internaţionale de antrenare şi echipare a forţelor iraqiene în lupta împotriva Statului Islamic, organizaţie teroristă care controlează teritorii vaste aflate în jurul oraşului Mosul şi în Siria.

Guvernul iraqian a subliniat că nu a invitat niciodată o astfel de forţă şi consideră militarii turci drept trupe de ocupaţie. 


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: