sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 ianuarie, 2020

Iranul renunță la ultima restricție din acordul nuclear internațional încheiat în 2015 și anume limitarea numărului de centrifuge de îmbogățire a uraniului, potrivit presei internaționale.

Prin urmare, Iranul își va continua programul nuclear fără nicio limitare și în conformitate cu nevoile tehnice pe care le are, se arată într-o declarație oficială a guvernului de la Teheran.

Cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) va fi menținută.


Executivul iranian susține că ia în calcul revenirea la respectarea angajamentelor asumate prin acordul nuclear dacă SUA va ridica sancțiunile impuse.

Acordul nuclear încheiat între Iran și marile puteri, care urmărea să împiedice Iranul să se apropie de obținerea unei bombe nucleare, a fost periclitat încă din 2018, când președintele Donald Trump a retras SUA din această înțelegere și a reinstituit sancțiuni împotriva Iranului. Drept răspuns Teheranul a redus treptat din angajamentele asumate.

Cu toate acestea, nu a depășit limita privind puritatea – acordul prevedea o limită de 3,67%, iar Iranul a menținut-o la circa 4,5% în ultimele luni, sub nivelul de 20% pe care îl avea înainte de încheierea acordului sau de 90% necesar pentru a obține arma nucleară.

Decizia vine după ce vineri, generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucid în cadrul unui raid aeriane cu drone în Bagdad, Irak, la ordinul președintelui american Donald Trump.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: