miercuri

1 mai, 2024

14 aprilie, 2024

UPDATE 19.50: Liderii G7 au condamnat atacul Iranului asupra Israelului și au reafirmat sprijinul deplin pentru Tel Aviv, se arată într-un comunicat. De asemenea, ei spun că vor lucra pentru a stabiliza situația din Orientul Mijlociu.

„Prin acțiunile sale, Iranul a făcut un pas în plus spre destabilizarea regiunii și riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă. Acest lucru trebuie evitat”, adaugă declarația emisă de președintele G7, Italia.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat că speră ca Israelul să dea dovadă de reținere în răspunsul său.


UPDATE 19.00: Președintele Consiliului European al UE a distribuit o imagine ce arată că reuniunea G7 de astăzi este în curs de desfășurare. Charles Michel a declarat: „Am condamnat în unanimitate atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului.”

„Toate părțile trebuie să dea dovadă de reținere. Ne vom continua toate eforturile pentru a lucra în vederea dezescaladării. Încheierea crizei din Gaza cât mai curând posibil, în special printr-o încetare imediată a focului, va face diferența”, a adăugat el în postarea pe X.

UE este un „membru nenominalizat” al organizației, care s-a reunit astăzi pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu.

UPDATE 18.50: Hanoch Milwidsky, care este vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există o unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.


„Știam că va avea loc (atacul iranian – n. red.), existau multe așteptări și am fost foarte fericiți că s-a terminat așa cum s-a terminat, cel puțin această rundă”, a declarat el în cadrul emisiunii Newshour de la BBC, referindu-se la numărul mare de drone și rachete care au fost interceptate.

„Nu cred că cineva din guvern sugerează cu adevărat să nu riposteze la acest act”.

Întrebat dacă el crede că există o unanimitate similară în cadrul Cabinetului de război al Israelului, care a fost format după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, el a răspuns: „Absolut.”

„Nu cred că cineva în deplinătatea facultăților mintale se poate aștepta să nu riposteze după ce sute de rachete au fost trase în direcția noastră”.

Recunoscând dorința SUA de a evita escaladarea militară, concentrându-se pe diplomație, el a spus că acesta este un „moment crucial în istoria Israelului”.

„Luptăm pentru viețile noastre. Ne luptăm pentru a doua noastră independență și, în aceste vremuri, în cele din urmă Israelul trebuie să facă ceea ce este corect pentru Israel. Bineînțeles că ascultăm, ne consultăm cu toți prietenii noștri din lume, dar, în cele din urmă, ultimul cuvânt ar trebui să fie al nostru.”

UPDATE 17.50: Președintele Biden a dicutat sâmbătă noaptea aproximativ 25 de minute cu Netanyahu, potrivit presei israeliene. În cadrul discuției telefonice, Biden a spus că un răspuns la atacul Teheranului nu este necesar, iar înalți oficiali americani le-au spus omologilor lor israelieni că Statele Unite nu vor participa la un răspuns ofensiv împotriva Iranului, relaytează presa americană.

UPDATE 17.33: Răspunsul potențial al Israelului la atacurile Iranului ar putea fi „semnificativ”, chiar dacă SUA încearcă să le descurajeze,a declarat pentru Mick Mulroy, fost adjunct al secretarului apărării pentru Orientul Mijlociu, pentru corespondentul BBC la Casa Albă.

Mulroy adaugă că, în opinia sa, Israelul va alege „probabil” să răspundă direct, deși SUA vor încerca să detensioneze situația înainte ca acest lucru să aibă locși ar putea viza instalații nucleare sau atacarea bazei industriale de apărare a Iranului. Dacă le vor executa cu succes, se va dovedi că Iranul a făcut o greșeală strategică, a mai spus Mulroy.

UPDATE 17.20: Israelul va avea grijă ca Iranul să plătească pentru atacul de sâmbătă noaptea la momentul potrivit, afirmă ministrul Benny Gantz.

Într-o declarație transmisă cu puțin înaintea ședinței Cabinetului de război, ministrul Gantz a declarat: „Vom construi o coaliție regională și vom face ca Iranul să plătească în modul și la momentul potrivit pentru noi. Și, cel mai important, în fața dorinței dușmanilor noștri de a ne face rău, vom continua să ne unim și să devenim mai puternici”.

Separat, Gantz spune că tocmai a terminat de discutat cu ministrul german de Externe Annalena Baerbock. „Am discutat în primul rând despre imperativul de a forma un front unit global pentru a contracara agresiunea iraniană, la nivel regional și global”, spune Gantz într-o postare pe rețelele de socializare.

UPDATE 15.56: Reuniunea de urgență a UE pe tema noii situații din Orientul Mijlociu va avea loc marți. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a convocat o reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai UE, marți, pentru a discuta despre atacurile Iranului împotriva Israelului.

„Obiectivul nostru este să contribuim la detensionarea situației și la securitatea regiunii”, a scris Borrell pe X.

Borrell a declarat într-o postare anterioară că blocul a condamnat atacul iranian și l-a numit „o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale”.

UPDATE 15.13: Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, prezent la CNN, neagă posibilitatea unui război mai amplu în urma atacului Iranului. „Nu credem că este și nici nu credem că trebuie să fie”, a spus Kirby, citat de The Guardian.

„Președintele – aproape tot ceea ce a făcut de la început, de la 7 octombrie, a fost să încerce să descaladeze, să încerce să limiteze oportunitățile aici pentru un război regional mai larg”, a mai spus Kirby.

El nu a negat că Joe Biden l-a avertizat pe Benjamin Netanyahu că SUA nu vor participa la nicio contraofensivă israeliană împotriva teritoriului iranian, dar a spus:

„Președintele a vrut să-l felicite pe premierul Netanyahu pentru o realizare militară incredibilă. Premierul a fost foarte recunoscător pentru sprijinul pe care președintele Biden l-a oferit și l-a demonstrat în susținerea Israelului, iar președintele a precizat că autoapărarea Israelului este un lucru pe care îl luăm în serios și vom continua să îl luăm în serios”.

„Președintele a fost clar că nu vrem ca această situație să se agraveze. Următoarele ore și zile ne vor spune multe.”

UPDATE 14.54: Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că statele vecine au fost anunțate cu 72 de ore înainte de loviturile asupra Israelului.

„Cu aproximativ 72 de ore înainte de operațiunile noastre, i-am informat pe prietenii și vecinii noștri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului este sigur, legitim și irevocabil”, a declarat Amirabdollahian în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE 14.30: Iranul a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi „limitate” și pentru autoapărare, a declarat duminică ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii străini ce a avut loc la Teheran.

Israelul a declarat că Iranul a lansat 170 de drone, peste 30 de rachete de croazieră și peste 120 de rachete balistice la începutul zilei de duminică.

Atacul a fost un răspuns la un atac Israelului asupra unei clădiri consulare iraniene din Siria la începutul lunii aprilie, care a ucis doi generali iranieni.

Este pentru prima dată când Teheranul lansează un asalt militar direct asupra Israelului, în ciuda unei dușmănii care datează încă de la Revoluția islamică din 1979 a țării, scrie The Guardian.

UPDATE 14.25: Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că Israelul a arătat că este puternic și că se poate apăra, respingând un atac iranian peste noapte împreună cu aliați puternici.

„Iranul este izolat prin comportamentul său agresiv cu care vrea să destabilizeze o întreagă regiune”, a spus ea. „Iar capacitățile Israelului au arătat că Israelul este puternic, că Israelul se poate apăra singur”.

Baerbock a făcut apel la Iran să renunțe la alte atacuri, inclusiv prin intermediul unor persoane interpuse, deoarece o escaladare regională ar avea consecințe incalculabile, potrivit Reuters.

UPDATE 13.36: Israelul îşi cântăreşte cu atenţie acţiunile după atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului său, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene. „Noi am spus: dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Şi această afirmaţie este încă valabilă”, a continuat Katz.

Oficialul a adăugat că problema unui posibil răspuns al Israelului va fi discutată într-un cadru adecvat sub preşedinţia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Katz şi-a exprimat încrederea că decizii adecvate şi corecte vor fi luate atunci.

Cabinetul de război al Israelului se reunește la ora locală 15:30 (12:30 GMT) pentru a discuta în privința unui răspuns la atacul cu drone și rachete lansat de Iran peste noapte, a declarat un oficial israelian.

Miniștrii lui Netanyahu au votat în miezul nopții să delege această decizie cabinetului de război, format din Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, un oponent al lui Netanyahu care s-a alăturat guvernului ca ministru fără portofoliu după atacul Hamas din 7 octombrie.

UPDATE 13.12: „Suntem profund îngrijorați de o nouă escaladare periculoasă în Orientul Mijlociu și facem apel la părțile implicate să dea dovadă de reținere”, a declarat Ministerul rus de Externe, potrivit unei postări pe Telegram a agenției ruse de presă TASS.

„Ne așteptăm ca problemele din Orientul Mijlociu să fie rezolvate prin mijloace politice și diplomatice”, a adăugat ministerul.

UPDATE 12.40: Ministerul Afacerilor Externe din Qatar a emis o declarație în care își exprimă „îngrijorarea profundă” a statului din Golf cu privire la evoluțiile regionale și face apel la toate părțile să oprească escaladarea, să promoveze calmul și să dea dovadă de maximă reținere.

De asemenea, a îndemnat comunitatea internațională să ia măsuri imediate pentru a dezamorsa tensiunile și a detensiona situația din regiune.

UPDATE 11.13: Şeful forţelor armate iraniene a afirmat duminica aceasta că atacul întreprins în timpul nopţii împotriva Israelului „şi-a atins toate obiectivele”, precizând totodată că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iranien.

„Operaţiunea ‘Promisiune onestă’ a fost întreprinsă cu succes între ieri (sâmbătă) seara şi această dimineaţă, şi şi-a atins toate obiectivele”, a declarat la televiziune generalul Mohammad Bagheri.

El a afirmat că cele două ţinte principale au fost „centrul de informaţii care le-a furnizat sioniştilor informaţiile necesare” pentru atacul ce a distrus la 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc, precum şi „baza aeriană de la Novatim, de unde au decolat avioanele F-35” care au bombardat consulatul.

„Aceste două centre au fost puternic avariate şi scoase din funcţiune”, a spus oficialul iranian.

UPDATE 10.26: Și G7 anunță o videoconferință de urgență, după atacurile Iranului asupra Israelului. Şefii de stat şi de guvern ai G7 se vor reuni în videoconferinţă duminică, la începutul după-amiezii, „pentru a discuta despre atacul iranian împotriva Israelului”, a anunţat guvernul italian, care prezidează în prezent acest grup al celor mai industrializate ţări ale lumii.

În afară de Italia, G7 numără printre membrii săi SUA, Canada, Regatul Unit, Franţa, Germania şi Japonia.

UPDATE 9.46: Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a descris utilizarea rachetelor balistice drept un „factor de escaladare”. Întrebat despre opțiunile Israelului pentru un răspuns ofensiv, el a spus că Israelul are planuri și că analizează opțiunile.

„Avem planuri, situația este încă în desfășurare. Evaluăm situația, arătăm cabinetului planurile și suntem pregătiți să facem ceea ce este necesar pentru apărarea Israelului.”

„Vreau să-mi arătați o altă țară care se confruntă cu peste 110 rachete balistice și cu drone”, a spus el. „Rachetele balistice sunt un factor de escaladare,” a adăugat el.

UPDATE 9.36: Analiștii consideră că acest atac fără precedent va duce la o acțiune de represalii din partea Israelului, scrie și BBC.

Cu toate acestea, potrivit CNN, care citează un oficial al administrației, președintele Joe Biden i-a spus deja premierului israelian Benjamin Netanyahu că SUA nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului.

Între timp, un oficial israelian a declarat pentru New York Times că orice răspuns al Israelului va fi „coordonat cu aliații săi”.

UPDATE 9.00: Atât Joe Biden, cât și iranienii sunt conștienți de faptul că Benjamin Netanyahu ar dori să distrugă instalațiile nucleare iraniene, pe care le consideră de mult timp o amenințare existențială pentru Israel. Transformarea lor în moloz ar fi foarte greu de realizat fără ajutorul SUA, dar este posibil ca el și alți oficiali israelieni să încerce să profite de această ocazie pentru a-și îndeplini această ambiție, scrie The Guardian.

NBC News a relatat sâmbătă seara că unii oficiali de top ai administrației Joe Biden sunt „îngrijorați că Israelul ar putea acționa rapid ca răspuns la atacurile Iranului, fără să se gândească la potențialele repercusiuni”.

Biden și-a exprimat în privat îngrijorarea că Netanyahu „încearcă să tragă SUA într-un conflict mai larg”, fapt confirmat de trei persoane.

Casa lLbă face eforturi să împiedice o astfel de evoluție, iar un semn pozitiv este discuția lui Yoav Gallant cu omologul său american, Lloyd Austin, după atacuri. Potrivit Ministerului israelian al Apărării, Gallant „a subliniat că instituția de apărare este pregătită pentru orice alte încercări de a ataca statul Israel”. În comentariile sale nu s-a făcut nicio mențiune cu privire la posibilitatea ca Israelul să riposteze.

Un alt semn pozitiv, din primele ore ale zilei de duminică, a fost o asigurare din partea unui oficial israelian citat de New York Times, potrivit căruia „răspunsul Israelului va fi coordonat cu aliații săi”.

UPDATE 9.53: Iranul avertizează că răspunsul său va fi ”mai puternic şi mai hotărât” dacă Israelul ripostează după atacul de sâmbătă noaptea.

Iranul nu are nicio intenție de a-și continua „operațiunile defensive”, a declarat ministrul său de externe.
Cu toate acestea, nu va ezita să își protejeze interesele împotriva oricărei noi agresiuni, a declarat Hossein Amirabdollahian.

„Exercitarea dreptului la apărare legitimă arată abordarea responsabilă a Iranului față de pacea și securitatea regională și internațională”, a spus el.

„În acest moment, Republica Islamică Iran nu are intenția de a continua operațiunile de apărare, dar, dacă va fi necesar, nu va ezita să își protejeze interesele legitime împotriva oricărei noi agresiuni.”

UPDATE 8.30: Iranul a lansat peste 300 de „amenințări de diferite tipuri” – inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră – a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Avichay Adraee.

„Am interceptat 99 la sută dintre ele. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă”, a declarat Adraee.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al FDI a oferit un bilanț al armelor folosite pentru a ținti Israelul:

  • Din cele aproximativ 170 de drone lansate de Iran, nici măcar una dintre ele nu a pătruns desupra teritoriului Israelui, întrucât avioanele de luptă ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană ale țării și ale aliaților au interceptat zeci dintre ele.

  • Din cele peste 30 de rachete de croazieră lansate de Iran – niciuna dintre ele nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele israeliene de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării.

  • Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nafatim și a provocat pagube minore la infrastructură.

UPDATE 8.05: Într-o declarație publicată duminică, China a declarat că este „profund îngrijorată de actuala escaladare”, adăugând că a cerut „părților relevante să rămână calme și reținute pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”.

În document nu sunt condamnate atacurile.

China are legături diplomatice și economice strânse cu Iranul – iar SUA au cerut în ultima săptămână Beijingului să îndemne Teheranul să nu lanseze un atac de represalii împotriva Israelului.

Cu toate acestea, oficialii americani au declarat în privat că nu au văzut nicio dovadă că Beijingul ar fi exercitat presiuni asupra Iranului, potrivit unui raport al Financial Times.

UPDATE: În cadrul unei ședințe televizate, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, a spus că unele dintre lansările de rachete peste noapte au fost efectuate din Irak și Yemen, relatează BBC.

UPDATE: Avioanele Royal Air Force britanice din Orientul Mijlociu „vor intercepta orice atac aerian în raza de acțiune a misiunilor noastre existente, în funcție de necesități”, după ce Iranul a vizat Israelul cu drone și rachete, a declarat sâmbătă seara târziu Ministerul Apărării din această țară.

„Ca răspuns la creșterea amenințărilor iraniene și la riscul tot mai mare de escaladare în Orientul Mijlociu, guvernul britanic a lucrat cu partenerii din regiune pentru a încuraja detensionarea situației și pentru a preveni noi atacuri”, mai precizează comunicatul.

UPDATE: Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică pentru o reuniune de urgență în legătură cu atacul cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului, a declarat președintele organismului.

Reuniunea a fost solicitată de Israel, care precizează într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului, Vanessa Frazier, că atacurile „reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale”.

Scrisoarea acuză Iranul că își încalcă obligațiile internaționale și că este „arhitectul instabilității de ani de zile” prin sprijinul acordat Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban și Houthis în Yemen.

„Gravitatea și volumul atacurilor sunt fără precedent”, adaugă scrisoarea, „și reprezintă o încălcare flagrantă a suveranității Israelului, a dreptului internațional și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate.”

În scrisoare se cere Consiliului de Securitate să desemneze Corpul Gardienilor Revoluției Islamice – ramura principală a forțelor armate iraniene – drept organizație teroristă.

Într-o scrisoare separată adresată lui Frazier, Iranul s-a apărat, afirmând că a acționat în „autoapărare, așa cum se prevede la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, și ca răspuns la agresiunea militară recurentă a Israelului”.

****

Iranul a declanșat sâmbătă noaptea un atac cu peste 300 sute drone și rachete asupta Israelului. „Marea majoritate” a acestora fost interceptată fără consecinţe grave, doar o bază militară suferind „pagube minore”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei israeliene în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un „vast” atac cu „drone şi rachete” împotriva Israelului.

„Ca răspuns la numeroasele crime comise de regimul sionist, în special atacul împotriva secţiei consulare a ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc şi martiriul unui grup de comandanţi şi consilieri militari ai ţării noastre în Siria, armata aerului a Forţei aerospaţiale a Corpului Gardienilor Revoluţiei islamice a lansat zeci de rachete şi drone către ţinte specifice din interiorul teritoriilor ocupate”, a declarat televiziunea de stat, citând surse publice ale Gardienilor.

Iordania a anunțat că își închide spațiul aerian pe fondul amenințării unui atac iranian.

Două surse de securitate regionale au declarat că apărarea aeriană a țării este, de asemenea, pregătită să intercepteze orice dronă sau aeronavă iraniană care intră în spațiul său aerian.

Consiliu de război în Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reunit sâmbătă seara, la Tel Aviv, cabinetul său de război, imediat după lansarea atacului atac cu drone şi rachete de către Iran.

Benjamin Netanyahu şi-a reunit într-un loc secret Statul Major şi pe cei mai apropiaţi colaboratori ai săi din securitate, inclusiv ministrul Apărării Yoav Gallant şi Benny Gantz, ministru fără portofoliu şi membru al coaliţiei sale guvernamentale, potrivit unei fotografii publicate de serviciile sale.

Forțele SUA au interceptat drone iraniene

La Casa Albă a avut loc o reuniune de urgență, imediat după declanșarea atacului.

Forţele americane poziţionate în Orientul Mijlociu doboară drone iraniene care vizează Israelul, a declarat sâmbătă un oficial al Departamentului de Apărare al SUA, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.

„În concordanţă cu angajamentul nostru neclintit faţă de securitatea Israelului, forţele americane din regiune continuă să doboare drone lansate de Iran şi care vizează Israelul”, a spus oficialul, sub rezerva anonimatului. „Forţele noastre rămân poziţionate pentru a oferi sprijin defensiv suplimentar şi pentru a proteja forţele americane care operează în regiune”, a indicat sursa citată.

După începerea atacului, avioane iordaniene au doborât zeci de drone iraniene, au declarat pentru Reuters două surse de securitate regionale.

Dronele au fost interceptate în timp ce zburau prin nordul și centrul Iordaniei, au precizat acestea.

Teheranul cere SUA să ”stea departe” de conflict

Iranul a cerut Statelor Unite să „stea departe” de operaţiunea lansată sâmbătă seara împotriva Israelului, care este „răspunsul” său la atacul împotriva consulatului iranian din Damasc.

„Acesta este un conflict între Iran şi regimul israelian asasin, de care Statele Unite TREBUIE SĂ STA DEPARTE!”, a declarat misiunea iraniană la ONU într-un mesaj postat pe platforma X.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: