Irakul recade în haos, la nici trei ani de la retragerea trupelor SUA - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

Irakul recade în haos, la nici trei ani de la retragerea trupelor SUA

12 iunie, 2014

Islamiştii au preluat controlul asupra mai multor regiuni din Irak și amenință să atace capitala țării, Bagdad, zguduită deja de o serie de atentate.

SUA au anunțat că sunt gata să intervină militar. Iar Turcia amenință că va riposta „foarte dur” în cazul în care islamiştii pun în pericol vieţile celor 48 de ostatici turci de la Mosul, printre care se afla consulul turc şi familia acestuia, capturaţi miercuri.

Insurgenţii sunt în drum spre Bagdad

Membrii grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au lansat la începutul săptămânii o ofensivă-fulger în nordul şi centrul țării, ocupând mai multe localități importante. Insurgenţii organizaţiei succesoare Al-Qaida din Irak au ocupat Fallujah şi Ramadi, iar marţi au preluat controlul asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul.


Jihadiştii amenință că nu își vor opri atacurile și îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către capitală, relatează AFP. Avansul jihadiştilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a determinat aproximativ jumătate de milion de locuitori să fugă.

Bagdadul a fost ţinta mai multor atentate

O serie de atentate au zguduit, miercuri, capitala Irakului. Cel puţin 37 persoane au murit, iar sute au fost rănite în urma mai multor explozii ce au avut loc la Bagdad, anunţă surse din cadrul poliţiei citate de AFP.

Atacuri teroriste s-au produs şi în oraşele Kerbala şi Basra, în contextul în care insurgenţii ocupă provinciile Ninive şi Tikrit. Potrivit agenţiilor de presa occidentale care citează oficiali irakieni, insurgenţii s-ar afla la mai puţin de 100 de kilometri de capitală, după ce au cucerit oraşul Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad.

Într-o înregistrare audio de miercuri, atribuită purtătorului de cuvânt al SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, acesta le „spune soldaţilor să meargă la Bagdad” şi îl critică pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru „incompetenţă. „Continuaţi să vă extindeţi. Bătălia încă nu face ravagii, dar le va face la Bagdad şi la Karbala. Puneţi-vă centurile şi fiţi pregătiţi”, afirmă purtătorul de cuvânt, potrivit traducerii postate pe site-ul SITE.


Adresându-se lui Maliki, pe care îl califică drept un „vânzător de lenjerie de corp”, el afirmă: „Nimeni nu este mai nebun decât dumneavoastă, cu excepţia celor care vă acceptă ca premier şi comandant”.

Parlamentul irakian s-a reunit joi de urgenţă pentru a analiza situaţia, iar premierul a cerut legislativului să declare stare de urgenţă.

SUA sunt gata să intervină

Statele Unite anunță că sunt pregătite să acorde asistenţă militară Irakului, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american. „Washingtonul promite să colaboreze cu Guvernul irakian şi cu liderii regionali irakieni pentru a oferi o ripostă unitară la agresiunea organizaţiei Stat Islamic în Irak şi Levant”, spus şi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

La rândul său, abasadorul SUA la Bagdad, Stuart Jones, a spus că „organizaţia Stat Islamic în Irak şi Levant este una dintre cele mai periculoase grupări teroriste din lume”. Irakul a transmis oficial Statelor Unite că este deschis ideii unor atacuri aeriene americane pentru a opri ofensiva jihadistă, a afirmat miercuri pentru AFP un oficial american, confirmând o informaţie apărută în Wall Street Journal.

Administraţia preşedintelui Obama are în vedere mai multe opţiuni pentru a ajuta Bagdadul, eventual prin intermediul unor atacuri drone.

Şi Turcia amenință cu o ripostă dură

Turcia va riposta „foarte dur” în cazul în care vieţile celor 48 de ostatici turci de la Mosul vor fi puse în pericol, avertizează Ministerul de Externe de la Ankara, citat de AFP. „Toate părţile trebuie să ştie că, dacă le vor face şi cel mai mic rău cetăţenilor noştri, vom lansa represalii severe”, precizează Ministerul turc de Externe.

Patruzeci şi opt de persoane sunt sechestrate de insurgenţi islamişti în consulatul Turciei din oraşul irakian Mosul. Toţi sunt cetăţeni turci, iar printre ei se află consulul Turciei, copiii acestuia şi agenţi ai serviciilor speciale.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va avea joi o reuniune de urgenţă, cu uşile închise, începând cu 18.30 ora României, pentru a discuta despre situaţia din Irak.

Trimisul special al ONU în Irak, Nikolai Mladenov, va interveni prin videoconferinţă. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un apel la solidaritate internaţională cu Irakul. El a cerut, de asemenea, eliberarea imediată şi fără condiţii a celor 48 de cetăţeni turci luaţi ostatici.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr