USR se pregătește de varianta guvernului minoritar
luni

25 octombrie, 2021

USR pregătește varianta unui guvern minoritar – lucrează la program și lista de miniștri

14 octombrie, 2021

În cazul în care negocierile cu PNL, UDMR şi minorităţi pentru refacerea coaliţiei de guvernare vor eșua, USR va veni în faţa Parlamentului, la începutul săptămânii viitoare, cu un guvern aprobat în Comitetul Politic al partidului, a anunțat, joi, purtătorul de cuvînt al USR, Ionuţ Moşteanu (foto).

„Am convocat Comitetul Politic pentru duminică după-amiază. Comitetul politic este organismul statutar al USR, care decide intrarea la guvernare, deci aprobă programul de guvernare şi decide lista de miniştri. Prioritatea numărul unu a premierului desemnat Dacian Cioloş este refacerea coaliţiei de guvernare alături de PNL, UDMR şi cu sprijinul minorităţilor naţionale din Parlamentul României. Asta este prioritatea noastră, este prioritatea dânsului. Am spus în mod repetat de o lună şi ceva.

Însă, în cazul în care negocierile, discuţiile eşuează în următoarele zile, trebuie să mergem înainte, România trebuie guvernată. Premierul desemnat Dacian Cioloş are acest mandat din partea preşedintelui României pentru a forma un guvern şi va veni cu el în faţa Parlamentului. (…) Dacă aceste negocieri vor eşua, vom veni în faţa Parlamentului cu un guvern aprobat de Comitetul politic, o listă de miniştri şi un program aprobat de Comitetul Politic la începutul săptămânii viitoare”, a afirmat Ionuţ Moşteanu.


El a făcut un apel la responsabilitate din partea PNL.

„Ţara trebuie să fie guvernată de un guvern cu puteri depline şi pentru asta, din nou, fac un apel la responsabilitate. PNL nu a vrut să propună prim-ministru, PSD nu a vrut să propună prim-ministru. Ne-am asumat acest rol. Am venit cu o propunere de prim-ministru. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloş pentru a forma un guvern şi mergem înainte”, a spus Ionuț Moşteanu.

El a mai precizat că o nouă întâlnire a premierului desemnat Dacian Cioloş şi liderii PNL, UDMR şi minorităţile naţionale va avea loc vineri: „Mâine va fi următoarea întâlnire între liderii partidelor, probabil undeva în jur de ora 14,00, pentru că PNL a cerut răgaz pentru a discuta în organele statutare şi a lua mandat pentru următorii paşi. Din informaţiile mele de la ora asta, vor avea o întâlnire mâine în jur de ora 11,00 cei de la PNL şi, apoi, cât de repede poate fi o nouă întâlnire între liderii partidelor. Noi suntem pregătiţi în orice moment să ne aşezăm la masă”.

Potrivit acestuia, USR va avea până duminică seara lista cu miniştrii şi nu este exclus să fie propuşi şi tehnocraţi.


„În zilele următoare, Dacian Cioloş, cu Biroul Naţional şi cu toţi colegii parlamentari şi, în final, cu Comitetul Politic, va decide lista de miniştri. Nu excludem să fie şi tehnocraţi. O să vedem la momentul respectiv care este lista cea mai solidă cu care să venim în faţa Parlamentului”, a explicat el.

Întrebat dacă foştii miniştri ai USR s-ar putea afla pe această listă, Moşteanu a răspuns că acest lucru este posibil.

Deputatul USR a subliniat că declanşarea alegerilor anticipate este un atribut al şefului statului. „Din punctul meu de vedere, organizarea în iarnă a alegerilor ar fi inoportună şi iresponsabilă, însă, dacă nu se va ajunge la nicio concluzie, noi nu ne temem de alegeri, ţara trebuie guvernată”, a spus el.

Întrebat dacă Dacian Cioloş l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis privind negocierile, Ionuţ Moşteanu a afirmat:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Nu ştiu dacă l-a informat pe preşedinte, dar în mod cert trebuie să comunice şi vor comunica pe parcursul acestor zile, pentru că, din nou, în momentul în care preşedintele desemnează un premier pentru a forma un guvern se creează un parteneriat şi acest parteneriat în momentul ăsta trebuie să fie corect şi preşedintele trebuie informat asupra fiecărui pas, în speranţa că vom ajunge să formăm o majoritate cu care să venim în Parlament şi un guvern cu care să venim în Parlament. Deci, cred că îl va suna”, a afirmat purtătorul de cuvânt al USR.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş a discutat miercuri, la sediul PNL, aproximativ o oră cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian în vederea formării unei majorităţi parlamentare. Negocierile s-au încheiat oficial fără o concluzie.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr