joi

25 aprilie, 2024

31 ianuarie, 2023

Ionuț Georgescu, fondator FEPRA, afirmă că în anumite județe există probleme de credibilitate la raportarea de colectare si reciclare a deșeurilor de ambalaje. În acest context, el consideră că soluțiile sunt la OIREP-uri (Organizații care Implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului), ce trebuie să dea dovadă de responsabilitate și profesionalism. De asemenea, în acele județe unde nu se implementează colectarea separata si principiul PAYT (Pay As You Throw), e necesar ca autoritățile publice locale sa cedeze către producători și OIREP-uri responsabilitatea colectării, a mai afirmat Ionuț Georgescu, în cadrul Conferinței CDG Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanție-Returnare la reciclarea materialelor din industrie” de pe 26.01.2023.

Din perspectiva operaționalizării Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), reprezentantul FEPRA spune că firmele mici și mijlocii trebuie ajutate să facă față iminentelor obligații.

”Mă uit în primul rând la producătorii de produse ambalate din România, companii mici și mijlocii românești. Aici trebuie să ne focusăm, să îi ajutăm în următorii ani. De obicei, companiile mari au puterea să se pregătească pentru ce urmează, dar pentru ținte de până la 40% reutilizare, pentru ținte de reducere, de reciclare care pot ajunge la 85%, cred că firmele mici și mijlocii românești trebuie să fie mult mai bine pregătite. Aici ne vom focusa pentru că această implicare financiară a producătorilor va fi din ce în ce mai mult și operațională, nu doar financiară”.

Suspiciuni în industria de reciclare și management a deșeurilor


Reprezentantul FEPRA atrage atenția asupra unor probleme de credibilitate ale industriei de reciclare.

”Mă uit cu groază cum presa tot mai spune de diverse descinderi, rapoarte de fraudare, acestea scăzând încrederea în industria de reciclare și management al deșeurilor din România. Acest lucru trebuie să ne îngrijoreze mai mult decât orice. Avem o propunere, o soluție simplă: transparență totală și digitalizare a tot ce înseamnă flux de deșeuri pe zona de ambalaje.

Fără transparență nu vom putea construi ceea ce vorbim. În relațiile B2B stăm bine, în relațiile cu autoritățile publice ar trebui să facem o schimbare majoră. Trebuie să ne trezim, să înțelegem că în anumite județe sunt probleme, iar legea trebuie să prevadă că dacă nu își ating țintele să cedeze sistemul de colectare separată către producători, care pot să se organizeze mult mai bine, așa cum dau dovadă acum în SGR”, avertizează Ionuț Georgescu.

***

Din prezentarea lui Ionuț Georgescu: România se afla în 2020 pe ultimul loc din UE la rata reutilizării materialelor reciclabile.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: