Ionuț Dumitru: Noua lege a pensiilor aduce efort suplimentar de 5% din PIB, așa ceva nu încape în buget - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Ionuț Dumitru: Noua lege a pensiilor aduce efort suplimentar de 5% din PIB, așa ceva nu încape în buget

3 noiembrie, 2019

Noua lege a pensiilor aduce în anii următori o creștere a efortului bugetar totalizat cu pensiile de la 9% din PIB la 14% până la orizontul anului 2022, a afirmat duminică la Digi24 Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului fiscal.

„Doar dintr-o lege avem un efort suplimentar pe buget de 5% din PIB. Orice economist ar spune că așa ceva nu încape în buget cu taxele și impozitele din prezent, cu colectarea proastă și cheltuielile pe care le avem. (…) Se (mai) prevede nu doar recalcularea punctului de pensie, ci și a punctajului ceea ce înseamnă că vom avea o presiune dublă pe sistemul de pensii”, a spus Ionuț Dumitru.

El a mai afirmat că majorarea cu 40% a pensiilor la 1 septembrie 2020 aduce în plus cheltuieli de 1-2% din PIB dintr-un foc și că acest efort bugetar trebuie susținut în fiecare an.


Potrivit acestuia, alternativa ar fi gândirea unui calendar mai rațional de majorare a pensiilor și/sau creșterea colectării taxelor și impozitelor.

„Ar fi o alternativă să aducem mai mulți bani la buget din colectare. Dar oricum ai calcula o îmbunătățire a colectării, despre asta discutăm de 30 de ani, ea nu se produce imediat să-ți aducă venituri rapid și tu ai nevoie din septembrie 2020 de o sumă mare de bani”, a declarat Ionuț Dumitru.

O ajustare bugetară, a spus el, nu ar însemna neapărat tăieri, ci ”reorganizarea calendarului în așa fel încât să existe timp pentru creșterea veniturilor bugetare”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Trebuie realizată o reformă a administrației, în așa fel încât sistemul public să devină mai eficient și să răspundă la nevoile cetățenilor”, a mai spus Ionuț Dumitru.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr