SPP s-a comportat „ireproșabil” în toți anii de funcționare, iar trecerea sa în subordinea Ministerului de Interne nu ar face decât să creeze noi polemici, a scris vineri fostul președinte Ion Iliescu pe blogul său.
„Regret că această polemică privește o instituție de ale cărei servicii am beneficiat încă de la înființarea ei și care s-a comportat ireproșabil în toți acești ani, îndeplinindu-și sarcinile fixate prin lege cu profesionalism și abnegație, indiferent de contextul politic sau social. De altfel, activitatea Serviciului a fost apreciată și de partenerii noștri, fie că este vorba de oaspeți ai statului român, fie că este vorba de responsabili politici și ai ONU din străinătate, care au beneficiat de protecția SPP”, a scris Ion Iliescu.
Instituția nu trebuie confundată cu oamenii care o conduc, menționează fostul președinte și lider al PSD: „Acest mod de a gândi și acționa a generat multe probleme în trecut și va genera și acum, dacă se continuă acest mod de raportare la instituții. Există suficiente mecanisme instituționale pentru a rezolva asemenea situații. Să fie folosite, transparent și cu bună-credință”.
În opinia sa, subordonarea SPP față de CSAT și față de Comisiile de apărare din Parlament sunt garanția că instituția nu va fi politizată.
În schimb, „trecerea SPP în subordinea Ministerului Administrației și Internelor nu ar face decât să genereze noi polemici, câtă vreme ministrul este un om politic”, avertizează Ion Iliescu.
Intervenția acestuia pe blog vine în contextul scandalului declanșat de Liviu Dragnea, care l-a acuzat pe generalul Lucian Pahonțu, directorul SPP de implicare politică, pentru ca ulterior Guvernul să refuze protecția acestui serviciu.
Mai apoi, majoritatea parlamentară a a înaintat propunerea de a transfera SPP în subordinea Parlamentului.
Decizia premierului a fost anunțată în premieră marți, de către secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, într-o intervenție telefonică la Antena 3. Cu o zi înainte, președintele partidului, Liviu Dragnea, îl identifica pe șeful acestei structuri, generalul Lucian Pahonțu, drept aliat al ”statului paralel” și inamic al ”statului de drept”.
”Mai mulţi colegi mi-au spus că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât era cazul. Domnului Paul Stănescu i s-a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi dumnealui poate să fie şeful partidului. Poate că i s-a spus şi lui Grindeanu, lui Tudose, nu ştiu”,spunea Liviu Dragnea, tot la Antena 3.